Política 15/12/2011

La mesa del Congrés decideix avui si Amaiur i UPyD tindran grup propi

La Mesa ha acordat escurçar el termini i reduir-lo a dos dies, tenint en compte que el debat d'investidura del líder del PP, Mariano Rajoy, és dilluns que ve

Efe
2 min
UPyD a San Jerónimo

MadridLam esa del Congrés decideix aquest dijous si Amaiur i UPyD comptaran amb grup parlamentari propi, com pretenen en aquesta desena legislatura, tot i no complir estrictament amb els requisits que fixa el reglament. Encara que la normativa interna de la cambra dóna cinc dies per a la formació de grups després de la constitució de les Corts, en aquest cas, la mesa ha acordat escurçar el termini i reduir-lo a dos, tenint en compte que el debat d'investidura del líder del PP, Mariano Rajoy, és dilluns que ve.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

D'aquesta manera, el termini finalitza a les 20.00 hores d'aquesta tarda. Mitja hora després es reunirà la mesa per decidir sobre les sol·licituds presentades, i tot seguit s'obrirà un nou període de 24 hores per a recursos.

Possiblement, dilluns

Un termini que en teoria finalitzaria demà divendres a la tarda. Tot i això, és possible que la mesa no adopti una resolució fins dilluns al matí, perquè hauria d'escoltar el criteri de la junta de portaveus, que es reunirà unes quantes hores abans del discurs d'investidura de Rajoy.

PP i UPyD, en contra

Des del PP i UPyD defensen que Amaiur no ha de tenir grup, tot i que l'esquerra abertzale ha intentat una argúcia consistent a fer que el seu diputat per Navarra no prengui possessió del seu escó encara, perquè no se'ls exigeixi el mínim del 15% de vots requerit per formar grup. Amaiur creu haver esquivat els obstacles, ja que en les tres circumscripcions basques supera aquest 15%.

UPyD no arriba al mínim exigit

UPyD, per la seva banda, esgrimeix la força dels seus cinc diputats i del més de 1,2 milions de vots per reclamar en solitari conformar grup parlamentari, tot i que també li falten unes dècimes per completar el percentatge mínim de vots.

Altres forces polítiques, sobretot les minoritàries, són partidàries que tant Amaiur com UPyD tinguin grup propi, ja que, en cas contrari, podria arribar a haver-hi més d'una vintena de diputats al grup mixt, cosa que dificultaria notablement el repartiment de temps.

PSOE s'escuda en els informes

També CiU i PNB prefereixen l'opció de grup propi, mentre que el PSOE sosté que s'ha d'aplicar la llei i als informes jurídics de la cambra.

stats