Política 18/11/2014

El Congrés publicarà a la web el total dels viatges dels diputats cada tres mesos

Els grups hauran de justificar que els desplaçaments són per feina i el Congrés publicarà el cost, però no de manera personalitzada

Agències
2 min
Congrés dels Diputats

MadridLa Mesa del Congrés ha aprovat aquest dimarts el nou règim de control dels desplaçaments que els diputats paguen amb les ajudes que reben de la cambra, amb l'objectiu d'evitar escàndols com el que ha protagonitzat el president extremeny, José Antonio Monago. Segons la proposta que ha obtingut el suport de la majoria dels grups, les formacions hauran de justificar en un termini de 15 dies davant el departament de Recursos Humans que els desplaçaments tenen com a finalitat alguna tasca relacionada amb la política, i els grups hauran de publicar cada tres mesos les quantitats gastades. El Congrés farà un informe sobre despeses i el publicarà a la seva pàgina web cada tres mesos, però els ciutadans no podran tenir accés als viatges i cost de cada diputat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'Estatut del Diputat de 1978 estableix que els diputats tenen dret a ajudes i indemnitzacions per les despeses "indispensables per al compliment de la seva funció" i per aquest motiu el Congrés paga els desplaçaments en avió, vaixell, tren o autobús.

Segons l'acord assolit aquest dimarts, els diputats hauran de comunicar en un termini de 15 dies al departament de Recursos Humans del Congrés les seves despeses per viatges de feina. A més, els desplaçaments dels diputats a una circumscripció que no és la seva per fer tasques "de naturalesa política, sectorial i de representació institucional" hauran de comptar amb la supervisió o aval de la direcció de cada grup parlamentari, i aquest ho haurà de comunicar també a Recursos Humans en un termini de 15 dies.

Si un cop transcorregut aquest termini els diputats o els seus grups no han fet aquestes comunicacions, hauran de retornar a la cambra els imports dels bitllets. A més, els viatges que no tinguin cap relació amb l'activitat política dels diputats "no podran ser imputats al Pressupost de la Cambra" i per tant els hauran de pagar els diputats de la seva butxaca.

No hi haurà total transparència

Amb aquesta informació, el Congrés publicarà cada tres mesos el cost de tots els desplaçaments dels diputats i els grups parlamentaris hauran de fer també un informe de l'activitat dels diputats que ha generat aquesta despesa. Amb tot, els ciutadans no podran conèixer quins desplaçaments ni quines quantitats s'ha gastat cada diputat.

El president del Congrés, Jesús Posada, ha anunciat l'acord en una compareixença al Congrés dels Diputats on ha defensat que no es coneguin els viatges de tots els diputats. "És molt discutible que els diputats hagin de publicar tots els seus viatges, perquè n'hi pot haver de discrets que no convé que es coneguin d'aquesta manera, malgrat que els conegui el grup i aquest garanteixi que són viatges polítics".

stats