Política 15/09/2011

Aprovada l'última reforma laboral de ZP que margina els convenis autonòmics

El PP s'absté en una reforma que permetrà que els empresaris no facin contractes indefinits fins d'aquí dos anys ni hagin de pagar la Seguretat Social en empreses de menys de 250 treballadors. El PNB diu que "ja es veu la poteta de Rubalcaba de la recentralització", ERC lamenta la recuperació de les mesures que "van convertir la precarietat en un mal endèmic" i CiU critica una mesura que limita l'autogovern "abans que una previsible majoria absoluta del PP imposi la recentralització amb la debilitat ideològica del PSOE"

Miquel Codolar
3 min

MadridEl Congrés ha donat llum verda a l'última reforma laboral de Zapatero amb 338 diputats presents, 166 vots favorables, 15 vots en contra i 157 abstencions. El PNB ha demanat que fos tramitat com a projecte de llei i aquesta votació s'ha aprovat amb 168 vots a favor, 167 en contra i 3 abstencions, tot i que no hi ha temps perquè la tramitació es dugui a terme. La reforma margina els convenis autonòmics, que passen a ser secundaris per sota dels estatals i permet que els empresaris no facin contractes indefinits durant dos anys, i uns nous contractes amb els que no han de pagar a la Seguretat Social si tenen menys de 250 treballadors.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En el debat sobre la convalidació de les mesures, la diputada del PP Celia Villalobos ha defensat el reial decret que el Congrés convalidarà com a primer pas per acabar amb l'increment de la desocupació. Ha indicat que "quan guanyem les eleccions tornarem a un model d'estabilitat del treball que no és el que vostès plantegen aquí". Villalobos ha dit que "no entén el cabreig" del PNB i CiU davant aquesta reforma després d'haver donat suport a mesures similars. Ha dit que sempre s'oposaran a les mesures en contra del mercat únic i ha dit que el PP només vol que hi hagi convenis estatals per preservar el mercat únic.

L'acord PSOE-PP margina els convenis autonòmics

El diputat de CiU Carles Campuzano ha recordat l'acord de CiU i el PNB amb PSOE i PP per prioritzar els convenis autonòmics per davant dels estatals. Ha manifestat "l'absolut rebuig" de CiU davant una mesura que "limita la capacitat de l'autogovern" abans que "una previsible majoria absoluta del PP imposi la recentralització amb la debilitat ideològica del PSOE". Campuzano ha lamentat que el ministre de Treball no hagi pogut argumentar els efectes positius dels nou reials decrets que s'han aprovat durant la legislatura en relació amb la reforma laboral. Malgrat les crítiques, ha anunciat que CiU s'abstindrà en la votació.

El PNB també ha criticat l'acord per aprovar el reial decret entre el PSOE i el PP perquè considera que permet començar a veure "la poteta de Rubalcaba, que consisteix en la recentralització, uniformització de l'Estat i precarització", ha indicat el diputat Emilio Olabarría. Ha criticat que l'acord trenca un pacte de la seva formació amb el PSOE i el PP i ha acabat dient que "això és subocupació, però ni això es crearà".

ERC i IU asseguren que les mesures augmentaran la precarietat

Per part d'ERC, Joan Ridao ha criticat que el govern espanyol torni a "les receptes de la temporalitat per intentar estimular" el mercat de treball. Ha indicat que la reforma és "l'antítesi del que ens intentaven vendre al principi de la legislatura" per "lluitar contra la precarietat, que és l'autèntic forat negre". Ha dit que és "paradoxal" que el ministre de Treball retorni a "les receptes del 1984, del felipisme, d'una mesura que ha contribuït a convertir la precarietat en un mal endèmic".

El diputat d'IU Gaspar Llamazares ha criticat que el govern espanyol tanqui la legislatura amb una nova reforma laboral sense tenir en compte els sindicats. Ha advertit que s'ha passat "de les muses socialdemòcrates al teatre neoliberal" del "cop a la Constitució, l'Estatut dels Treballadors i la concertació social".

El govern espanyol reconeix les "dificultats" per explicar la reforma

El Congrés votarà avui l'última reforma laboral del president espanyol José Luis Rodríguez Zapatero, que establirà un nou contracte amb el qual els empresaris no hauran de pagar la Seguretat Social, alliberarà els empresaris de fer indefinits els contractes temporals durant aquest any, estendrà el contracte de formació per a joves fins als 30 anys, i prorrogarà un semestre més l'ajuda per als aturats sense prestació. La reforma que el govern espanyol va impulsar al consell de ministres del 26 d'agost s'aprovarà amb l'abstenció del PP menys de dues setmanes abans que es dissolguin les cambres, i quan falten dos mesos per a les eleccions.

El ministre de Treball, Valeriano Gómez, ha dit que és conscient de les dificultats per explicar la mesura, però ha argumentat que amb el context econòmic actual hi havia molts empresaris que quan havien de fer indefinits els contractes temporals acomiadaven els treballadors. Ha indicat que la mesura se suspendrà durant dos anys però el PSOE retornarà a la situació anterior, si pot, d'aquí dos anys. Ha afegit que "un país no ha de canviar cada any de legislació laboral" però ha fet una crida a "l'equilibri" perquè el mercat laboral no es converteixi en una "selva".

stats