JUDICIALITZACIÓ
Política 20/12/2016

El Congrés fa el primer pas per evitar que el TC pugui inhabilitar

Acceptarà tramitar una proposició de llei del PNB que deroga la reforma del tribunal del PP

Dani Sánchez Ugart
3 min
Carme Forcadell és un dels càrrecs amenaçats de possible inhabilitació pel TC, en paral·lel al seu procés al TSJC.

MadridPoc li duraran al Tribunal Constitucional les atribucions per poder inhabilitar càrrecs públics que el PP li va donar la legislatura passada gràcies al corró de la majoria absoluta. El Congrés de Diputats aprovarà avui l’inici de la tramitació d’una proposició de llei del PNB que deroga els articles més polèmics d’aquesta reforma exprés de l’alt tribunal. També inclou alguns punts de l’anterior reforma de la llei que afecta l’organisme, pactada entre el PSOE i el PP, i que va introduir la possibilitat de recórrer al TC estatuts d’autonomia, abans de la seva aprovació definitiva.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Fa menys de dos mesos que el mateix Constitucional va avalar la llei que li atorgava aquestes noves atribucions, que van ser dissenyades especialment per combatre el procés sobiranista, i obrien la porta a la inhabilitació per exemple de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell. La norma havia sigut recorreguda davant del TC pel mateix PNB i també pel Govern. Ara tots els partits de l’oposició excepte Ciutadans faran costat a la iniciativa dels bascos que pretén corregir aquesta reforma. La proposició es debatrà juntament amb una de similar del PDECat, que no tirarà endavant, perquè el PSOE s’abstindrà, segons van confirmar ahir fonts del partit. Els socialistes justifiquen la diferència en el sentit del vot en el fet que la iniciativa dels nacionalistes bascos és més elaborada -deroga article per article l’anterior reforma, en lloc de tota la llei orgànica, com fa la proposició presentada per Francesc Homs-. Fonts de l’entorn del PDECat, però, afirmen que el moviment del PSOE només s’explica perquè els socialistes volen evitar votar una iniciativa dels independentistes catalans, tot i que es donen per satisfets per l’aprovació de la proposició del PNB, que també votaran favorablement. Així, els d’Albert Rivera es tornaran a quedar sols al costat del PP en la defensa de les reformes del partit de Mariano Rajoy.

El PNB argumenta en la seva proposició que l’atorgament dels poders coercitius al TC (que no només inclouen la possibilitat de suspendre càrrecs públics, sinó també la d’imposar sancions econòmiques o la de demanar al govern espanyol que rellevi en les seves funcions ens o càrrecs que vulnerin una sentència del TC) va en contra “dels principis bàsics de la separació de poders”, perquè col·loca l’alt tribunal per sobre de tota la resta. A més, en fa una lectura política, i considera que en aquestes atribucions atempten contra el “diàleg institucional”. Mikel Legarda, portaveu de justícia del grup basc, afirma: “Més enllà de si la reforma és constitucional o no, l’important al nostre parer és que la llei anterior a la reforma exprés del PP s’adequa millor a les circumstàncies polítiques d’aquest moment i per això proposem un paper del Tribunal Constitucional com el que tenia en el passat”.

La proposició del PDECat, que previsiblement quedarà frenada pel Congrés, va encara més enllà i denuncia que, “amb l’esmentada llei, se cedeix al Tribunal Constitucional unes potestats d’una càrrega política impressionant, com és el cas de suspendre de funcions el president de la Generalitat o el president del govern espanyol, autoritats triades democràticament, cosa que resulta inadmissible, més encara quan la politització de la institució és tan notable”.

Estatuts d’autonomia

La proposició del PNB inclou també fer marxa enrere de la reforma del TC aprovada pel PSOE i el PP que permet el recurs d’estatuts d’autonomia al tribunal abans de la seva aprovació definitiva en referèndum. Aquesta reforma va ser la resposta dels dos grans partits espanyols a la situació viscuda el 2010, quan el TC va anul·lar alguns articles de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya, que ja havia estat aprovat en referèndum pels ciutadans. Segons els nacionalistes bascos, aquest recurs previ suposa un “autèntic veto polític” a la reforma dels estatuts que “no està previst constitucionalment”.

Però, mentre que la limitació de les atribucions coercitives compta amb el suport dels socialistes, aquest últim punt de la proposició del PNB podria acabar desapareixent durant la tramitació parlamentària que s’inicia avui, si el PSOE és coherent amb el sentit de la seva votació en la llei que ara es pretén derogar. Amb aquest argument, el portaveu parlamentari del PP, Rafael Hernando, es va mostrar ahir “molt sorprès” del vot favorable dels socialistes a la proposició basca, i el va qualificar, en declaracions a Europa Press, d’“error gravíssim” del principal partit de l’oposició.

stats