Política 05/06/2019

El Congrés acata l'informe dels lletrats i no altera les majories arran de la suspensió dels presos

La mesa retira la retribució econòmica dels presos des del 28-A fins que van prometre el càrrec

Ot Serra
2 min
Meritxell Batet / EFE

MadridLa mesa del Congrés dels Diputats no abarateix les majories de la cambra de cara a la investidura de Pedro Sánchez. En una reunió aquest dimecres ha decidit fer-se seu l'informe dels serveis jurídics conegut aquest dimarts, en el qual els lletrats apostaven per no alterar la composició de la cambra arran de la suspensió d'Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull i mantenir la majoria absoluta als 176 diputats. Un acord que ha obtingut el vistiplau de tots els membres de la mesa, segons ha explicat la presidenta, Meritxell Batet, en roda de premsa.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La decisió adoptada per la mesa no facilita la investidura del candidat del PSOE en primera volta –la deixa tal com estava–, davant la possibilitat que el topall s'hagués situat als 174 si s'hagués decidit rebaixar-la, fet que implicaria que Sánchez no necessitaria tenir tants vots per ser investit. En segona ronda, però, només calen més vots favorables que contraris a la seva investidura, motiu pel qual la suspensió dels presos polítics sí que pot arribar a facilitar-li la investidura, encara que la resta de diputats d’ERC i JxCat votessin 'no' al nomenament. Amb tot, caldrà veure si Sánchez obté els suports necessaris de la resta de formacions o bé necessita alguna abstenció dels partits independentistes. Tot just aquest dimecres ha començat la ronda de contactes del rei Felip VI amb totes les formacions per engegar el procés d’investidura, que es preveu per a principis de juliol.

Els lletrats van apuntar en el seu informe que cal diferenciar l'obtenció de la condició de diputat de la suspensió. En el primer supòsit, hi ha precedents de membres de l'antiga Herri Batasuna que no van arribar a prometre la Constitució i la mesa del Congrés va decidir que la cambra no es constituïa amb els 350 representants totals. En canvi, a Ángel Alcalde, un exdiputat de la formació abertzale, se'l va suspendre després d'adquirir la condició de membre a tots els efectes del Congrés, de manera que no es va alterar la composició de la cambra ni es van alterar les majories.

D'altra banda, els serveis jurídics també van aconsellar que es retirés la retribució econòmica als quatre diputats suspesos entre el 28 d'abril, el dia que van ser escollits, i el 21 de maig, quan va entrar en vigor la suspensió. La mesa també ha acatat aquest criteri, així com el fet de condicionar la ponderació del vot en comissions i la presentació d'iniciatives parlamentàries a aquesta incapacitat dels afectats a exercir com a diputats. Sobre aquestes qüestions han mostrat la seva discrepància els dos representants d'Unides Podem, Gloria Elizo i Gerardo Pisarello, que han fet una proposta alternativa de "substitució funcional" com es va fer al Parlament que no ha acceptat la resta de la mesa. "Estan pràcticament inhabilitats. És una anomalia que s'hauria d'haver resolt d'una altra manera", ha destacat Pisarello en declaracions als mitjans.

stats