Política 13/12/2019

El Congrés tomba el grup de JxCat i Errejón i els dona una setmana per presentar una alternativa

La mesa de la cambra baixa també rebutja el grup dels partits regionalistes

Germán Aranda
2 min
La presidenta del Congrés, Meritxell Batet, després de la reunió de la mesa

MadridRebuig unànime de la mesa del Congrés al grup parlamentari de JxCat, Més País, Compromís i el BNG. L'òrgan gestor de la cambra baixa ha acceptat aquest divendres l'informe dels lletrats que alertava que aquest grup –anomenat múltiple– no complia els requisits legals per constituir-se com a tal, però ha donat als partits una setmana més per presentar alternatives. De la mateixa manera, la mesa també ha rebutjat el grup plural –format pels partits regionalistes PRC, UPN, Coalició Canària i Terol Existeix, amb l'opció que hi entressin també Fòrum Astúries i Nova Canàries.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tots aquests partits que ara per ara formen part del grup mixt tenen, doncs, una setmana més de marge per formalitzar una proposta que sí que compleixi els requisits. Els 21 diputats que formarien aquest grup mixt porten setmanes intentant trobar una fórmula que permeti dividir aquest grup en dos, i finalment van presentar una iniciativa que deixava només la CUP i Fòrum Astúries al grup mixt, mentre que JxCat, Més País, Compromís i el BNG formaven un altre grup i els regionalistes un altre.

Poc després de l'anunci de Batet, el diputat de Compromís, Joan Baldoví, ha comparegut per defensar que la propera proposta haurà de ser "jurídicament inapel·lable" i aquesta és, segons el diputat, un grup mixt amb 16 diputats, tots els minoritaris amb excepció d'UPN i Fòrum Astúries, que queden exclosos perquè van concórrer a les eleccions en coalició amb el PP, i la CUP, que va rebutjar participar d'aquesta fórmula. Fonts de Més Compromís, tanmateix, han advertit que després aquest grup es disgregaria.

Els membres de la mesa han votat unànimement en contra d'aquesta opció atenent les opinions no vinculants dels lletrats. Els partits tenen ara fins divendres que ve per buscar una nova fórmula d'organització interna, que determina els temps per torn de paraula, així com subvencions extres i la participació en juntes de portaveus i comissions d'investigació.

Acatament de la Constitució

La mesa també ha desestimat, per decisió de la presidenta, el recurs interposat pels partits de dretes contra l'acatament del mandat dels diputats independentistes, que el van fer amb fórmules diferents de les tradicionals i que, segons PP, Cs i Vox, vulneren la Constitució. El PP i Vox han protestat per aquesta decisió en roda de premsa. La popular Ana Pastor, vicepresidenta de la mesa, ha dit que respecta l'informe dels lletrats però que la mesa hauria de "reconsiderar" l'admissió a tràmit del recurs. També ha criticat la decisió de donar un termini fins al 20 de desembre als partits petits per buscar noves fórmules d'organització interna.

stats