Política 27/11/2018

La llei de propietat intel·lectual planta cara a la pirateria i a l’SGAE

A partir d'ara es podran tancar webs sense necessitat d'autorització judicial si incompleixen la legislació reiteradament

Ara
2 min
Pàgina web en imatge d'arxiu

BarcelonaA partir d’ara es podran tancar webs sense necessitat d’autorització judicial si incompleixen reiteradament la llei. És un dels canvis que preveu la reforma de la polèmica llei de propietat intel·lectual, que ahir va aprovar per unanimitat la Comissió de Cultura del Congrés. També adopta una sèrie de mesures per posar fi a pràctiques com 'la roda', que s’està investigant actualment i que esquitxa els directius de la SGAE. 'La roda' és un sistema pel qual alguns socis ingressaven milions gràcies a la recaptació per música emesa de matinada a la televisió. La música suposa el 80% dels ingressos de la SGAE i la majoria procedeixen de les cançons que sonen a la petita pantalla. Omplir la programació nocturna de cançons podia generar més ingressos que els dels artistes més populars. Amb la reforma s’ha fixat un punt màxim per evitar les desproporcions desmesurades: en cap cas podrà superar el 20% del total recaptat.

Contra les males pràctiques de l’SGAE

El text que es va aprovar ahir actualitza un decret llei aprovat pel govern del PP l’octubre del 2014 amb grans crítiques de l’oposició per incorporar a la legislació espanyola l’última directiva en aquesta matèria. Amb la reforma de la llei, el tancament de les pàgines web no dependrà, doncs, d’un òrgan judicial, sinó d’un òrgan executiu: la secció segona de la comissió de propietat intel·lectual. Un altre dels canvis fa referència a les negociacions de tarifes entre, d’una banda, els usuaris de la propietat intel·lectual, ràdios i televisions i, de l’altra, les entitats de gestió SGAE, AIE i AGEDI. Els usuaris hauran de pagar en tots els casos el 100% de l’última tarifa acordada o, si no hi ha acord anterior, el 50%. Fins que no es resolgui el conflicte, l’obligació de pagament haurà de ser completa.

La reforma també afectarà les entitats de gestió. Segons el text, hauran de canviar els estatuts i els òrgans de control intern. Les que recaptin anualment una xifra igual o superior als 100 milions d’euros en l’exercici anterior estaran obligades a nomenar com a membres dels organismes de control tercers independents. També s’estableix que el règim de votacions no permetrà concentracions majoritàries en poder de minories.

stats