Política 29/04/2014

Una sessió de control amb aires electorals

El PSOE i el PP s'enganxen al Congrés amb la vista a les europees del 25 de maig

Joan Rusiñol
2 min

MadridBeques, corrupció, calendari legislatiu... Temes, més o menys habituals en una sessió de control al Congrés dels Diputats, però que aquesta setmana han estat fletxes per intentar fer diana als comicis europeus del 25 de maig. El govern del PP i el principal partit de l'oposició, el PSOE, s'han enganxat dialècticament a la cambra baixa en el cara a cara parlamentari –de forma excepcional es fa avui perquè dijous i divendres és festa a Madrid– amb aires preelectorals. "L'única cosa que han fet avui aquí és un míting", ha etzibat el ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, als diputats socialistes Eduardo Madina i Soraya Rodríguez.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Més beques que mai"

La primera 'batalla' de la tarda l'han protagonitzat el president de l'executiu espanyol, Mariano Rajoy, i el cap de l'oposició, Alfredo Pérez Rubalcaba. El líder socialista ha retret al PP que prenguin mesures en educació –retallades– que són un atac a la "igualtat d'oportunitats". Segons ha dit, les polítiques del ministre José Ignacio Wert estan pensades per ajudar només els alumnes "brillants" de famílies amb problemes econòmiques i no tots "els que estudien i aproven". Rajoy ha respost que amb el seu govern hi ha "més beneficiats que mai" amb beques per a l'estudi.

Contractes polèmics i sobresous

La portaveu parlamentària socialista, Soraya Rodríguez, ha acusat l'exministre d'Agricultura i candidat del PP a les europees, Miguel Arias Cañete, d'haver contractat amb l'administració pública –concretament a les Canàries– a través de les empreses de les quals formava part. L'ha acusat de ser un "lobbista privilegiat que de tant en tant es passejava pel consell de ministres". La vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría els ha recomanat que guardin el seu "guirigall per als mítings, que com a mínim se sentirà alguna cosa".

El diputat del PSC Francesc Vallès ha insistit en aquestes presumptes irregularitats i ha instat el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, a "no fer més la vista grossa" amb aquests contractes. Montoro l'ha acusat d'"adulterar una pregunta de control". "Ha complert amb la normativa vigent en el conflicte d'interessos", ha dit, sobre Arias Cañete.

Rodríguez també ha acusat la vicepresidenta de cobrar 600.000 euros en sobresous. "Mai a la meva vida he cobrat un sobre", ha respost taxativament.

Llei de l'avortament

Finalment, el diputat Eduardo Madina ha acusat el responsable de Justícia d'endarrerir el calendari legislatiu –i de forma especial la reforma de la llei de l'avortament– per no interferir en la campanya de Miguel Arias Cañete. "No escolti el seu partit i escolti la societat", li ha recomanat Madina, apel·lant a una suposada trajectòria díscola de l'ara ministre, Ruiz-Gallardón ha negat taxativament que estiguin ajornant la polèmica llei per motius electoralistes.

stats