Política 22/09/2011

Zapatero recupera l'impost del patrimoni amb el suport de les esquerres i l'abstenció de les dretes

L'última votació del Parlament espanyol ha començat amb els diputats d'IU-ERC-ICV i el BNG mostrant pancartes a favor de la celebració del referèndum sobre la reforma de la Constitució, que finalment no se celebrarà perquè no s'han assolit les firmes que feien falta

Miquel Codolar
2 min

MadridEl Congrés ha convalidat aquest dijous amb 176 vots favorables, 2 en contra i 166 abstencions el reial decret llei per recuperar pels propers dos anys l'impost sobre el patrimoni per a rendes superiors als 700.000 euros. Hi han votat a favor els diputats del PSOE i d'IU-ERC-ICV, mentre que els del PP, CiU i PNB s'han abstingut. L'última votació del Parlament espanyol s'ha iniciat amb el grup parlamentari d'IU-ERC-ICV i BNG mostrant pancartes a favor de la celebració del referèndum sobre la reforma de la Constitució, que finalment no se celebrarà perquè no s'han assolit les firmes que feien falta

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El diputat de CiU Josep Sánchez Llibre ha acusat al govern espanyol de voler "dividir la societat espanyola entre rics i pobres", en una actitud que denota "una gran dosi d'electoralisme, demagògia i oportunisme". Ha indicat que la mesura "penalitza les classes mitjanes i que l'estalvi és confiscatori perquè grava dues vegades les rendes" i ha criticat "una gran cerimònia de la confusió" entre el candidat socialista, la vicepresidenta econòmica i el portaveu de l'executiu espanyol. Per això ha dit que "CiU no pot aprovar des de cap punt de vista aquesta legislació". El PNB ha anunciat que s'abstindrà i ha dit que l'impost és "parcial i de menor entitat".

La vicepresidenta econòmica, Elena Salgado, ha defensat la recuperació d'una taxa que "no afecta l'autonomia financera de les comunitats ni les capacitats normatives que podran desenvolupar" i ha reiterat que "durant els propers dos anys no afectarà les compensacions" que reben les comunitats. Ha justificat la reintroducció de l'impost per reduir el dèficit i donar confiança als mercats. Salgado, que abandonarà el Congrés durant el debat d'aquesta mesura –el president del Congrés ha explicat que ha de marxar a Washington–, ha acabat la seva última intervenció a la cambra baixa desitjant "el millor" als diputats i "reiterant" el seu "agraïment".

La diputada d'ICV, Núria Buenaventura, s'ha mostrat satisfeta de poder votar afirmativament una proposta del govern espanyol, encara que no comparteixi "al cent per cent" el contingut del nou impost. El diputat d'ERC Joan Ridao ha exposat que l'etapa de creixement d'expansió econòmica ha beneficiat les rendes més altes, de manera que "després de vuit anys de govern socialista, els que més paguen són els que menys tenen, i aquest és el trist balanç d'aquesta legislatura". Ha afegit que "les respostes a la crisi l'han fet encara més injusta".

Aquest impost, que va ser eliminat pel govern espanyol el 2008, es recuperarà amb la novetat que no afectarà els patrimonis de menys de 700.000 euros i que elevarà el mínim exempt per habitatge habitual als 300.000 euros. Aquest impost, que s'estableix per als propers dos anys, aportarà uns 1.090 milions d'euros a les autonomies, que pagaran 160.000 contribuents. L'executiu espanyol no ha suprimit la compensació que fins ara rebien les autonomies des de la supressió de la taxa de 2.100 milions d'euros.

stats