AUTOGOVERN
Política 07/07/2012

El Consell de Garanties censura el sí de CiU al dèficit zero del PP

La llei espanyola d'estabilitat vulnera l'autonomia financera de la Generalitat, segons el Consell de Garanties Estatutàries. Artur Mas admet que caldrà modificar-la, malgrat que CiU hi votés a favor.

Marc Colomer
2 min
El grup de CiU a Madrid, liderat per Josep Antoni Duran i Lleida, va avalar la llei promoguda per Cristóbal Montoro i que ara el Consell de Garanties qüestiona.

BARCELONA.El dictamen emès pel Consell de Garanties Estatutàries (CGE) a instàncies del PSC alerta que almenys un article de la llei d'estabilitat pressupostària espanyola s'extralimita i vulnera l'autonomia financera de Catalunya. La norma obliga les autonomies a dedicar eventuals superàvits a "reduir l'endeutament net". Segons l'organisme de control estatutari, l'article 32 de la llei que van votar al Congrés de Diputats el PP, CiU, UPyD, Fòrum Astúries i UPN contradiu un article de la Constitució i dos de l'Estatut. El dictamen jurídic posa en dubte aquest article perquè no diferencia els casos en què la reducció de l'endeutament sigui necessari per complir amb el dèficit 0 i els que no ho són.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El dictamen del CGE posa en una contradicció el Govern de CiU. Ahir el president de la Generalitat i líder dels nacionalistes, Artur Mas, va comprometre's a intentar modificar "per qualsevol via que es trobi a Madrid" l'article de la llei d'estabilitat que vulnera l'autonomia financera de la Generalitat. Malgrat que el Govern no concretarà encara l'estratègia per corregir la llei, Mas ja va avançar que d'entrada explorarà "les vies més fàcils", és a dir, "aprofitar un reglament, un decret, o un tràmit parlamentari" per modificar la norma de manera que no envaeixi competències. Si bé va obrir la porta a recórrer al Tribunal Constitucional contra la llei, ja va avisar que podria trigar anys a resoldre's.

La contradicció del PSC

L'executiu català, però, va desviar el gruix de la responsabilitat de la llei precisament al partit que l'ha portat al CGE, el PSC. El portaveu del Govern, Francesc Homs, va recordar que "el mal d'origen" de tot plegat és la modificació de la Constitució -per consagrar-hi l'estabilitat pressupostària- promoguda pel PSOE ara fa un any i que va comptar amb el suport del PP, que encara no governava. En declaracions a TV3, Homs va defensar el vot a favor de CiU a la llei d'estabilitat en termes de "supervivència". Segons Homs, va ser la intervenció de CiU la que va permetre "alleugerir" la llei ajornant fins al 2032 l'obligació de destinar el superàvit a eixugar deute, en lloc del 2020 previst inicialment. "Als socialistes els hauria de caure la cara de vergonya", va etzibar.

El líder del PSC, Pere Navarro, va proposar ahir que sigui el Parlament qui la recorri al TC. Per Navarro, el dictamen deixa al descobert la política "hipòcrita" de CiU, a qui va instar a sumar-se a la demanda perquè sigui el Parlament qui impugni la llei. Els líder d'ICV i ERC, Joan Herrera i Oriol Junqueras respectivament, van reclamar al Govern que defensi l'autogovern amb tota la contundència. Herrera, a més, va exigir als diputats de CiU a Madrid que, ja que no dimitiran, rectifiquin i "facin servir el grup parlamentari" per "defensar el país i la seva gent i no els mercats".

stats