Política 21/07/2017

El Consell de Garanties creu que la llei del codi tributari no respecta el principi d'igualtat en l'accés al cos de l'ATC

L'organisme estatutari també recomana afegir referències explícites de la Constitució i de l'Estatut com a fonts de dret en el text normatiu

Ara
2 min
Anna Gabriel parlant amb Oriol Junqueras en una sessió de control al Parlament.

BarcelonaEl Consell de Garanties Estatutàries ha fet públic aquest divendres el dictamen sobre la llei del codi tributari, la primera norma anomenada de desconnexió de Junts pel Sí i la CUP que ha de ser la base de la Hisenda catalana. Malgrat donar per bona la majoria del text legislatiu, opina que hi ha dos preceptes que són inconstitucionals i per això diu es vulnera el lliure principi de concurrència pública en les oposicions al cos de l'Agència Tributària Catalana (ATC) i també recomana fer referència a la Constitució i l'Estatut com a "fonts de dret" per donar seguretat jurídica a la llei. D'aquesta manera opina que el legislador evita "confusió".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així ho determina un dictamen de més de 75 pàgines que el Consell de Garanties ha tornat a emetre per unanimitat. L'organisme estatutari respon així al recurs de l'oposició que acusava Junts pel Sí i la CUP de voler erigir un sistema tributari alternatiu al vigent. En concret, declara inconstitucional l'article 111-4 i 3 disposicions de la norma.

Competències de la Generalitat

En tot cas, el CGE deixa clara la competència de la Generalitat sobre matèria tributària: "Constatem l'existència d'una competència en matèria tributària, reconeguda a la Constitució i assumida per l'Estatut, que permet a la Generalitat configurar els tributs propis, regular els tributs cedits d'acord amb la llei de cessió i establir l'organització institucional necessària per gestionar-los i fer-los efectius", afirma el dictamen.

El Consell ha posat en entredit últimament les decisions de Junts pel Sí i la CUP. En el dictamen sobre els pressupostos va avisar de la inconstitucionalitat de la disposició addicional dels comptes que preveia un referèndum aquest 2017, i, fa dues setmanes, va qüestionar també la desconnexió exprés en el dictamen sobre la reforma del reglament del Parlament que s'aprovarà la setmana que ve.

La reacció de l'oposició

L'oposició s'ha afanyat a criticar els plans del Govern arran del dictamen del Consell de Garanties. El portaveu de Catalunya Sí que es Pot, Joan Coscubiela, ha assegurat que "desautoritza" el full de ruta del Govern i afegeix que la desconnexió unilateral és "inviable". "Potser ha arribat el moment que l'executiu es plantegi si té sentit continuar", ha dit Coscubiela. Al seu torn, la portaveu econòmica socialista al Parlament, Alícia Romero, ha remarcat el que el Consell diu sobre les "fonts de dret". "[El dictamen] afirma que la llei no es pot agafar a cap ordenament jurídic". I ha destacat també un segon element sobre l'accés a la funció pública i ha criticat que les oposicions es reservessin només a funcionaris de la Generalitat.

En la mateixa línia, el portaveu de Ciutadans, Carlos Carrizosa, ha centrat la seva crítica en el vicepresident, Oriol Junqueras, i ha recordat que la proposició de llei del codi tributari era una de les seves "propostes estrella".

stats