Política 25/07/2014

Els juristes que elaboren la constitució catalana esperen tenir-la enllestida l’estiu del 2015

El jutge Santiago Vidal anuncia que al gener tothom podrà fer propostes i donar idees

Laia Vicens
2 min

IgualadaEl jutge Santiago Vidal ha anunciat aquesta divendres a la tarda que la constitució catalana estarà acabada l'agost de l'any que ve. Ara està dirigint un grup de 10 juristes que redacten la constitució, un grup que s'ampliarà a 30 experts "de tots els àmbits socials", segons va explicar Vidal. Al gener, el procés s'obrirà a la societat perquè tothom pugui proposar idees i la futura constitució estarà acabada del tot l'estiu del 2015. El jutge ha fet públics aquests detalls en una xerrada a Igualada, que s'ha dut a terme dins d'un iglú de vent. L'acte "El país que volem" també ha comptat amb la presència de la presidenta de l'ANC, Carme Forcadell, i del cantautor Lluís Llach.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El jurista va explicar que la futura constitució serà "curta i clara", i que s'emmiralla amb la suïssa, l'americana, l'islandesa i la noruega". Santiago Vidal va desgranar els detalls del futur text: Catalunya serà una república no presidencialista, on els drets civils i la separació de poders estiguin "realment garantits", amb la possibilitat de destituir els polítics que no compleixin el programa electoral, es prohibiran els indults i els aforaments, el català serà cooficial amb el castellà "per no fer com ells, que han maltractat els que parlaven diferent" i els mandats es limitaran a dues legislatures "per evitar la professió de polític". El projecte final és, segons Vidal, crear una República Confederal Ibèrica, amb qui relacionar-se amb règim de bilateralitat. El jutge va confessar que "una de les grans satisfaccions com a jutge serà firmar la sentència que condemni Millet i Montull".

Davant unes 600 persones, Lluís Llach va dir que ara "estem recuperant les llibertats perdudes amb eines que abans no teníem: la llibertat i la democràcia" i va explicar que el procés que ha engegat Catalunya és per "tancar un cercle que va començar ara fa 300 anys". Llach va fer una crida a la inclusió, "a l'acceptació de la diversitat de Catalunya" va dir, per eixamplar els suports a la independència.

La presidenta de l'ANC, Carme Forcadell, va seguir aquesta línia i va animar els indecisos perquè "amb els catalans de pedigrí no aconseguirem la independència". Forcadell va asseverar que "la independència és la oportunitat de fer-ho millor" que el "nostre adversari, que és el govern espanyol, no el poble espanyol".

stats