ELECCIONS ESPANYOLES
Política 13/12/2015

Constituents per la Ruptura, que el 27-S es va presentar amb la CUP, demana ara el vot per ERC

Els crítics de Procés Constituent volen que "l'independentisme d'esquerres tingui veu pròpia en tots els àmbits possibles"

Roger Tugas
2 min
Junqueras, Rufián i Rovira, al míting central d'ERC / MARC ROVIRA

BarcelonaERC ha rebut un suport inesperat a l'equador de la campanya de les eleccions espanyoles, i és que l'organització Constituents per la Ruptura (C×R) ha anunciat aquest cap de setmana que demana el vot pels republicans el 20-D. Aquesta formació va ser constituïda inicialment pels crítics de Procés Constituent que van enfrontar-se a Teresa Forcades en l'assemblea del juny i van defensar que el 27-S calia fer coalició amb la CUP i no intentar una aliança que també agrupés Podem, ICV i EUiA –opció que va guanyar, tot i que finalment Procés Constituent es va despenjar de la confluència que acabaria esdevenint Catalunya Sí que es Pot–. Llavors, una part d'aquest corrent es va mantenir en la formació de Forcades i Arcadi Oliveres com un sector, tot i que una altra part en va sortir. En tot cas, C×R va organitzar-se i va agafar vida pròpia, fins al punt que va treballar de forma autònoma amb la CUP i va formar part de la candidatura que el 27-S va aconseguir 10 diputats, motiu pel qual ara participa en el grup d'acció parlamentària de l'esquerra anticapitalista. Segons la web de l'organització, C×R té nuclis a Barcelona, Tarragona, Girona, Lleida i Mollet.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Malgrat que no són una formació nombrosa, aquest és el primer suport que ERC obté de l'espai de la CUP, un nínxol que els republicans han volgut conquerir des de l'inici de la campanya. Les declaracions de l'exdiputat Quim Arrufat a l'ARA en el sentit que no votaria i, si ho fes, optaria per En Comú Podem, no van es van posar bé en les files dels d'Oriol Junqueras, i fins i tot el número dos de la candidatura, Joan Tardà, va demanar directament el vot a David Fernàndez.

En el comunicat, C×R justifica el seu suport a ERC perquè la CUP no es presenta el 20-D i creu "necessari que l'independentisme d'esquerres tingui veu pròpia en tots els àmbits possibles". Tot i això, remarca que la crida a aquest "vot útil" és excepcional i és "en clau de ruptura amb l'estat espanyol". En concret, persegueix quatre objectius: tenir "una candidatura independentista i de progrés com a primera força a Catalunya, que no estigui subordinada a interessos polítics no catalans i que defensi inequívocament la constitució de la República Catalana"; disposar "de representants polítics que defensin la independència de Catalunya i la seva cohesió social, així com polítiques de progrés tant per a Catalunya com per a l'estat espanyol"; i "treballar per la solidaritat entre les classes populars d'arreu de l'estat espanyol (i del món), i per l'alliberament nacional dels pobles que l'integren".

stats