Política 18/01/2016

CDC frena la dissolució i consultarà a la militància l'abast del congrés de refundació del mes de juny

Josep Rull deixa la coordinació general, Mas agafa les regnes del partit i delegarà en Francesc Sànchez el funcionament ordinari fins al conclave

Oriol March
2 min
Roda de premsa de la direcció de Convergència / ARA

BarcelonaConvergència ja té data per al congrés de refundació del partit: serà entre el 3 i el 5 de juny, segons ha explicat el coordinador general, Josep Rull, que ha deixat avui el càrrec després d'assumir, la setmana passada, la conselleria de Territori i Sostenibilitat. A partir d'ara serà Francesc Sànchez, coordinador de règim intern, qui portarà el funcionament ordinari del partit sota les ordres directes d'Artur Mas, que també confiarà el comandament de la formació fins al congrés en Francesc Homs i Lluís Corominas. Rull s'ha descartat com a candidat a la secretaria general i s'ha posicionat a favor del fet que qui tingui responsabilitats al Govern no en pugui tenir a nivell intern.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El ja excoordinador general, que ha delegat en Mas les competències com a secretari d'organització, ha apuntat que es posarà en marxa un procés de participació a la militància per decidir l'abast de la refundació, tal com va avançar l'ARA. En certa manera, Rull ha frenat l'aposta de CDC de dissoldre's per fundar un nou partit, que és el plantejament que va anunciar en una roda de premsa a finals de novembre. El partit compta amb 30.000 militants aproximadament, segons els seus responsables. "Hi ha un sentiment molt generalitzat d'orgull d'allò que som", ha apuntat sobre un hipotètic canvi de marca.

Aquesta reunió de la direcció s'ha produït la setmana després de la formació del Govern presidit per Carles Puigdemont. Aquest escenari permet afrontar amb més calma la refundació de CDC, que té ara en Artur Mas el seu principal capità. L'expresident ja coneix de primera mà que hi ha dos aspirants a liderar el partit en el proper congrés: es tracta de Germà Gordó, exconseller de Justícia, i de Jordi Turull, president del grup parlamentari de Junts pel Sí.

És la tercera vegada que es reuneix l'executiva de Convergència en aquest 2016. La primera vegada va ser el 4 de gener, just l'endemà del 'no' definitiu de la CUP a Mas. Aquell dia, l'expresident de la Generalitat va assegurar que estava amb ganes de "plantar cara", i va assegurar als dirigents del partit que només un "miracle" evitaria unes eleccions al març i que la seva idea era reeditar Junts pel Sí. Aquell "miracle", finalment, va produir-se perquè Mas va decidir fer un pas al costat en favor de Carles Puigdemont, que va ser avalat per la direcció el 9 de gener amb algunes queixes per part de destacats dirigents de la formació, com va ser el cas d'Irene Rigau i de Germà Gordó.

stats