MÓN

Corea del nord amenaça amb un desastre nuclear en cas d'enfrontament amb Seül i Washington

Kim Jong-un justifica l'execució del seu oncle i el qualifica d'"escòria"

El líder de Corea del Nord, Kim Jong-un, ha advertit en el seu discurs de Cap d'Any que un enfrontament militar, ni que sigui accidental, a la península coreana podria desembocar en una "mortal catàstrofe nuclear" i que els Estats Units "mai estaran fora de perill". "Farem esforços decidits per millorar les relacions entre el Nord i el Sud", ha afirmat Kim Jong-un, que ha fet una crida a Corea del Sud perquè faci el mateix.

Durant el seu discurs de Cap d'Any, el jove líder del règim comunista ha fet una crida per millorar les relacions amb Seül, alhora que ha defensat l'enfortiment militar del seu país, segons l'agència sud-coreana Yonhap.

El líder nord-coreà ha fet múltiples al·lusions als freqüents exercicis militars conjunts de Seül i Washington que considera que duen a terme a Corea del Sud i els ha qualificat d'"entrenament nuclear contra el Nord". Durant l'inusual discurs televisat a Corea del Nord, Kim Jong-un s'ha compromès amb el desenvolupament econòmic del país. La de Cap d'Any ha estat la primera intervenció televisada de Kim Jong-un des d'abril. El jove líder va fer el seu primer discurs televisiu de Cap d'Any el 2013, cosa que mai va fer el seu pare, Kim Jong-il, en 17 anys de mandat, perquè preferia que les seves paraules fossin recollides a manera d'editorial pels diaris del règim.

Justifica l'execució del seu oncle

El líder nord-coreà ha justificat durant el seu missatge de Cap d'Any l'execució del seu oncle Jang Song-thaek, el qual qualifica d'"escòria". "L'any passat es va prendre la decidida mesura de treure faccions d'escòria del partit [...] i aquesta purga antipartit i antirevolucionària l'ha enfortit", ha apuntat Kim durant un missatge d'uns 25 minuts.

El sorprenent ajusticiament de qui va ser considerat el "número dos" del règim suposa el canvi polític més important a Corea del Nord des de la mort de Kim Jong-il el desembre del 2011, que va obrir les portes del poder al seu fill Kim Jong-un.

El règim de Pyongyang va confirmar el 13 de desembre l'execució de Jang Song-thaek, mentor de l'actual líder. Pyongyang el va acusar de traïció i corrupció, entre molts altres delictes. Fins a la seva caiguda en desgràcia, Jang ostentava diversos càrrecs en el Partit dels Treballadors, el braç polític del règim, com ara el de vicepresident de la poderosa Comissió Nacional de Defensa.

La veïna Corea del Sud va mostrar la seva preocupació per la possible inestabilitat que podria generar en el règim la condemna a mort del que era un dels seus grans baluards, i no ha descartat "provocacions" de Pyongyang.

Més continguts de