Política 12/03/2020

Irene Montero i Carolina Darias, primeres ministres en donar positiu per coronavirus

Iglesias ja està aïllat i Sánchez i la resta de l'executiu no estan infectats

Mariona Ferrer I Fornells / Laia Forès
3 min
La ministra d'Igualtat, Irene Montero, la setmana passada durant la roda de premsa del consell de ministres en què va presentar la llei del 'sí és sí'.

MadridEl coronavirus ha arribat al govern espanyol. La ministra d'Igualtat, Irene Montero, ha donat positiu i en conseqüència també està aïllada la seva parella i vicepresident segon, Pablo Iglesias, líder d'Unides Podem. Al vespre, la Moncloa ha informat que la ministra de Política Territorial i Funció Pública, Carolina Darias, també està infectada, però es troba bé. Tots els membres del govern espanyol i les persones del complex de la Moncloa més properes a Pedro Sánchez, s'han realitzat les proves diagnòstiques avui, però el president espanyol i la resta de membres del govern espanyol han donat negatiu.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquest dijous s'ha reunit igualment el consell de ministres per aprovar el pla de xoc econòmic només amb els titulars imprescindibles i la resta de reunions han passat a ser telemàtiques. També les preguntes que fan els periodistes. "El govern no para, seguirem treballant", ha dit Sánchez durant una roda de premsa per videoconferència des de la Moncloa.

La primera cita telemàtica ja és aquesta tarda la del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, amb els agents socials, patronals i sindicats. També estava prevista una compareixença al migdia del ministre de Sanitat, Salvador Illa, a la comissió de sanitat del Congrés que s'ha ajornat sine die, segons ha informat el ministeri.

En un tuit, Montero informa que tot just ahir dimecres va començar a notar els símptomes i que ara mateix es troba bé. Assegura que continuarà treballant però des de casa. Al seu torn, Iglesias assenyala també a Twitter que tant ell com els seus tres fills estan bé i que participarà en el consell de ministres a distància seguint les recomanacions sanitàries.

La ministra Irene Montero ja no va participar ahir dimecres en la reunió preparatòria del consell de ministres per perfilar el pla de xoc econòmic que s'aprova avui. De fet, no havia fet cap compareixença pública des de diumenge, quan va participar en la marxa del 8-M a Madrid i va animar públicament totes les dones a fer-ho. El consell de ministres de la setmana passada va aprovar enmig d'una enorme polèmica entre els socis de la coalició, Unides Podem i el PSOE, l'avantprojecte de llei de consentiment sexual, coneguda com la llei del 'sí és sí'. L'equip de Montero va airejar públicament les diferències tant amb la vicepresidenta primera, Carmen Calvo, i extitular del departament d'Igualtat com també amb el ministre de Justícia. Sánchez va haver d'acabar intervenint-hi per posar pau.

Els reis d'Espanya, a l'espera de resultats

També el rei Felip VI i la reina Letizia s'han sotmès a les proves del coronavirus "com a mesura de prevenció", segons han informat aquest dijous fonts de la Zarzuela. La reina Letizia va compartir la setmana passada un acte amb la ministra d'Igualtat. De moment, els reis d'Espanya ja han anul·lat una audiència prevista per aquesta tarda amb la Secretària general del Consell d'Europa. Els resultats de la prova, assegura la Zarzuela, es faran públics.

La Covid-19 ha paralitzat la política espanyola: el Congrés ha suspès els plens aquesta setmana durant quinze dies, tot i que se celebrarà una votació per via telemàtica el 24 de març de mesures urgents. Tampoc és clar si se celebraran les eleccions a Galícia i el País Basc previstes per al 5 d'abril perquè la campanya s'hauria de produir en plena etapa de contenció reforçada. Podem i Ciutadans també han suspès els congressos per renovar les cúpules. El Parlament de Catalunya encara no ha paralitzat l'activitat però ho debatrà demà divendres.

El primer polític en anunciar que havia donat positiu va ser el número dos de Vox, Javier Ortega Smith. Dimecres el van seguir dos diputats més del seu partit, un d'Andalusia –que també ha suspès l'activitat parlamentària– i la portaveu del partit ultra a les Corts Valencianes. S'hi va sumar l'anunci de l'expresidenta del Congrés i exministra de Sanitat, l'actual diputada del PP Ana Pastor, que està aïllada a casa i evoluciona favorablement.

stats