En breu
Política 26/04/2012

Les Corts Valencianes obvien el 25 d'abril però recorden la Pepa

1 min

El Parlament valencià va evitar ahir fer cap al·lusió a la diada del 25 d'abril, que commemora el dia de les llibertats nacionals al País Valencià, i va preferir retre homenatge a la Constitució espanyola del 1812. Les Corts van recordar en un acte institucional els diputats valencians que van participar en la redacció del text de Cadis en un dia en què se celebrava la recuperació de l'autogovern valencià després que el 1707 quedés derogat pel rei Felip V.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La proposta va ser consensuada per la mesa de les Corts -on sols estan representats el PP i el PSOE- i molt criticada per Compromís i Esquerra Unida del País Valencià. Per al portaveu de la coalició nacionalista l'acte "poc tenia a veure amb l'efemèride" alhora que va "lamentar" que el PP no reivindiqués la diada. Malgrat tot, no es va mostrar sorprès per la decisió dels populars atès que "ells mantenen el sistema polític instaurat" pels Borbons ara fa 305 anys.

Esquerra Unida ni tan sols va acudir a l'acte en protesta per les retallades dels governs valencià i espanyol. La diputada d'esquerres Marga Sanz va assegurar que "l'assumpció de Fabra de les mesures imposades per Rajoy suposa un gravíssim atac al nostre autogovern". L'acte principal del 25 d'abril de l'esquerra nacionalista serà la tradicional manifestació a favor de la llengua i la cultura que, aquest any, tindrà com a protagonistes els estudiants que al febrer van encapçalar les protestes de l'anomenada primavera valenciana .

stats