Política 29/08/2017

Coscubiela: "Els impulsors de la llei de transitorietat saben que no té cap mena de viabilitat"

El diputat de CSQP Joan Giner, de Podem, crida a votar a favor de la llei del referèndum en cas que es permeti introduir-hi esmenes

Ara
2 min
El portaveu de CSQP, Joan Coscubiela, en una imatge d'arxiu al Parlament

BarcelonaDura oposició de Catalunya Sí que es Pot a la llei de transitorietat que aquest dilluns van fer pública JxSí i la CUP. El seu portaveu parlamentari, Joan Coscubiela, ha subratllat que els mateixos impulsors de la norma "saben que no té cap mena de viabilitat en l'aplicació". En una entrevista a RAC1, Coscubiela ha assenyalat que perquè tot el que diu la llei es pugui aplicar "es necessita un estat al darrere". "Jo el busco i no el trobo", ha afirmat.

"Què faran els empresaris que hagin de pagar els impostos, a qui obeiran? Els Mossos diran que no compleixen les ordres dels jutges de l'Estat? Què passarà quan creui una frontera d'un estat que no reconeix la República Catalana?", s'ha preguntat Coscubiela com alguns dels exemples dels "més de vint dubtes" que genera la llei. "S'explica què es vol fer però no com es vol fer", ha continuat el portaveu de CSQP, que no ha explicitat quin serà el sentit de vot del seu grup amb relació al debat de la llei.

Discrepàncies dins el grup

Coscubiela no ha volgut entrar a valorar aquesta qüestió perquè la norma ni tan sols s'ha admès a tràmit. "Una llei no existeix fins que la mesa no l'admet a tràmit", ha considerat. "No vull alimentar una realitat que no existeix", ha reiterat. Davant la insistència en les preguntes, l'entrevistat no ha descartat que es permeti la llibertat de vot dins del seu grup, però s'ha mostrat convençut que "hi haurà un acord" per expressar una opinió unànime al grup. Coscubiela ha recordat que Podem decidirà aquest dimecres el seu posicionament de cara als últims compassos fins al referèndum, i el seu secretari general a Catalunya, Albano Dante Fachin, ja va obrir la porta al fet que els membres de CSQP puguin votar diferent en les lleis del referèndum i de transitorietat.

En aquest sentit, el diputat del grup parlamentari Joan Giner, de Podem, ha demanat votar a favor de la llei en cas que es permeti introduir-hi esmenes. En una entrada al seu blog recollida per Europa Press, Giner apunta que és lògic que es plantegi donar llum verda a la norma que empara l'1-O, després que les bases de Podem decidissin cridar a la participació tot i entendre la consulta com un acte de mobilització. Ara bé, Giner ha assenyalat que és necessari "portar la llei al Parlament i obrir un període d'esmenes per trobar punts en comú".

Més enllà d'això, Coscubiela ha criticat les forces independentistes i els mecanismes amb què preveuen aprovar les lleis que han de donar cobertura legal al referèndum i a la transició cap al nou estat. "El comportament antidemocràtic del PP no es resol amb el comportament antidemocràtic dels qui diuen que li fan front", ha denunciat.

stats