Política 03/08/2014

Cospedal: "Probablemnent Mas està a la via de trobar una sortida a la situació que ha creat"

Adverteix que el govern utilitzarà totes les eines al seu abast per aturar la consulta. Considera que el frau de Pujol ajuda a desmuntar "aquesta idea de l''Espanya ens roba'"

Europa Press
3 min

MadridLa secretària general del PP i presidenta de Castella - la Manxa, María Dolores de Cospedal, considera que probablement el president de la Generalitat, Artur Mas, està a la via de trobar una sortida després de la situació "que ha creat ell mateix", després del rebuig del govern espanyol a la consulta sobiranista d'aquest mes de novembre. "Jo crec que és bo, perquè quan un té la responsabilitat de dirigir un govern té l'obligació d'oferir respostes i no de crear problemes. És l'hora de donar alternatives a una situació que ell mateix ha creat", ha argumentat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una entrevista a Europa Press, la dirigent popular ha advertit que si Mas segueix endavant amb la consulta, el govern central haurà d'utilitzar els instruments polítics i jurídics que té al seu abast, encara que li costa molt creure que el president català estigui disposat, diu, a saltar-se la llei. "Em costa molt pensar que un dirigent autonòmic que exigeix als seus ciutadans el compliment de la llei pugui ser el primer a incomplir-la", ha assegurat.

Les pensions catalanes, gràcies a Espanya, sosté

Per Cospedal, la confessió de Jordi Pujol sobre el compte bancari que la seva família tenia a l'estranger ajuda a desmuntar la idea que "Espanya ens roba". Però no només per això, sinó perquè "és fals", perquè la resta d'Espanya també ha estat molt solidària amb Catalunya, sosté, malgrat que les balances fiscals de Montoro reconeixen almenys un dèficit fiscal de 8.500 milions a l'any, davant el dèficit d'entre 11.000 i 16.000 milions que calculen els experts de la Generalitat.

En aquest sentit assegura que actualment una part de les pensions als jubilats catalans es paguen gràcies a la solidaritat de tot l'Estat. A més no dubta a presumir de les inversions en enclavaments estratègics de Catalunya, com l'aeroport de Barcelona, els ports, l'AVE i altres infraestructures. Alhora, ha recordat que Catalunya ha estat l'autonomia més beneficiada pel crèdit del pla de proveïdors o el fons de liquiditat autonòmic. "Per tant, dir que Catalunya es veu despullada de tot per l'Estat és una fal·làcia que s'està començant a desmuntar, i evidentment la confessió de Pujol hi ajuda", ha assegurat.

Cospedal ha recordat que Pujol ha estat "precursor i en certa manera encoratjador" de l'actual deriva de CiU i del govern català. En aquest sentit ha afegit que "cal fer una anàlisi de per què han tingut lloc realment moltes reivindicacions". Insisteix que quan algú es defineix com un patriota i un defensor del seu país, la millor manera de fer-ho és sent un ciutadà més, complint amb la llei i amb Hisenda. Això sí, no es refereix als escàndols de corrupció que colpegen el PP, començant pel cas Bárcenas.

La identificació de Catalunya amb CiU

Per Cospedal, la confessió de Jordi Pujol ha servit per "trencar aquest intent d'identificació absoluta del poble de Catalunya amb un determinat partit polític". "El que s'ha sabut aquests dies sí que ajuda a trencar d'una vegada per totes aquest intent d'identificació i que és el propi d'aquell que vol un partit únic per controlar de manera indefinida el poder".

Preguntada si aquest assumpte pot provocar una radicalització de l'independentisme, admet que pot passar així, però també que s'incrementi el vot moderat per la por de molts catalans que aquesta "deriva irresponsable i suïcida", situï Catalunya aïllada comercialment i financerament i fora l'àmbit de la UE.

Cospedal considera que els successius governs espanyols han pogut cometre errors en el sentit que l'Estat ha perdut presència a Catalunya, encara que els intents de separació sempre han estat propiciats pel nacionalisme, enfront del que ha definit com la vocació dels executius centrals d'integrar Catalunya a Espanya.

Unitat antisobiranista amb el PSOE

En aquest sentit ha argumentat que és molt important recuperar la unitat d'acció dels dos grans partits que han governat Espanya i deixar de "banda tot tipus d'ocurrències, que l'únic que fan és dividir i separar no només Catalunya de la resta d'Espanya, sinó també la societat catalana".

Per la dirigent popular aquest discurs d'unitat d'acció es va trencar en la legislatura anterior amb José Luis Rodríguez Zapatero. Després de la reunió del líder del PSOE, Pedro Sánchez, amb el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, Cospedal ha tornat a rebutjar la proposta de reforma federal de la Constitució que proposa el PSOE, perquè segons la seva opinió "només serveix per resoldre el seu propi conflicte intern".

stats