Política 20/04/2018

Crida al diàleg d'una quarantena d'eurodiputats per resoldre la situació a Catalunya

Són membres de la plataforma Diàleg UE-Catalunya, que també denuncien "el silenci" d'Europa

Mireia Esteve
3 min
Els eurodiputats Ramon Tremos i Josep Maria Terricabras, entre els assistents en l'acte de presentació de la plataforma Diàleg UE-Catalunya

BarcelonaDiàleg. Aquesta és la recepta d'una quarantena d'eurodiputats per resoldre el conflicte que viu Catalunya amb l'estat espanyol. A través de la plataforma Diàleg UE-Catalunya –que ja van presentar fa uns mesos al Parlament Europeu–, aquest grup d'eurodiputats vol demanar una solució política entre Catalunya i l'estat espanyol i exigir a les institucions europees que exerceixin de mediadores en aquest conflicte.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Avui al matí aquest espai s'ha presentat a Barcelona, a l'Ateneu Barcelonès, i hi han assistit alguns dels eurodiputats impulsors d'aquesta iniciativa, com el del grup ALDE i exministre d'Exteriors d'Eslovènia, Ivo Vajgl, que ha retret a l'estat espanyol d'actuar d'una manera "autoritària" i d'"humiliar" Catalunya i els líders independentistes. "Catalunya té el dret a l'autodeterminació, és un dret dels ciutadans europeus", ha sentenciat Vaigl, que també ha pronosticat que, al futur, Catalunya serà "una de les estrelles" de la Unió Europea.

A part de l'eurodiputat eslovè, també s'ha desplaçat fins a Barcelona l'eurodiputada italiana del grup dels Verds, Eleonora Forenza, que ha assegurat que el conflicte català "no és un afer espanyol, sinó que és un afer europeu" i ha titllat de "vergonya" el silenci de la Unió Europea. "Hem de treballar per una Europa on organitzar un referèndum no sigui un delicte", ha subratllat. Per la seva banda, l'eurodiputada basca Izaskun Bilbao ha condemnat la repressió de l'Estat cap al moviment independentista, però ha assegurat que "al marge de la llei" no es pot solucionar aquest conflicte, però tampoc "només amb la llei" a la mà. "La solució del problema ha de ser política", ha asseverat.

A la presentació de l'acte també hi havia diputats de JxCat i ERC, així com familiars dels presos polítics, entre els quals la dona de Raül Romeva, Diana Riba, que ha llegit una carta del conseller des de la presó d'Estremera. "Els problemes de Catalunya i Espanya només se solucionaran dialogant", ha reiterat Romeva. "Soc a la presó perquè no ens n'hem sortit a l'hora de parlar-ne, de fer política", ha afirmat el conseller. Romeva, a més, ha demanat a la Unió Europea que no giri l'esquena a Catalunya, perquè sempre ha sigut "europea i europeïsta". Les paraules de Romeva són les que s'han endut l'ovació més forta de tots els assistents a la presentació de la plataforma, que s'han aixecat de la cadira expressament per aplaudir amb força la carta del conseller empresonat.

Entre els assistents hi havia diversos eurodiputats catalans, com ara Josep Maria Terricabras o Ramon Tremosa, que ha denunciat que hi ha alguns membres d'aquesta plataforma que han rebut cartes perquè deixin de donar suport a aquest espai. El representant d'ERC, Jordi Solé, ha sigut dels primers a intervenir en l'acte i ha posat en valor la creació d'aquesta plataforma, que assegura que té un "valor incalculable" perquè demostra que hi ha representants europeus que "es mullen per defensar la democràcia i que els drets fonamentals es respectin". Solé ha afirmat que aquesta iniciativa demostra que Catalunya no està sola, sinó que el que passa al territori català "afecta tota la Unió Europea". Amb tot, Solé ha admès que els suports haurien de ser més amplis a Europa, però ha remarcat que la plataforma que s'ha constituït demostra que hi ha una part d'eurodiputats que "se senten implicats per trobar una sortida política i dialogada" per Catalunya.

En el torn de preguntes, un dels assistents ha aprofitat l'ocasió per preguntar-li sobre el fet que el seu partit no hagi presentat esmena a la totalitat als pressupostos de l'Estat. "És una altra oportunitat per demanar l'entesa dins l'Estat, perquè el govern espanyol reflexioni, però nosaltres estem totalment en contra del 155 i de la judicialització de la política". Bilbao ha remarcat que no haver presentat esmena no vol dir que ja hagin aprovat els comptes. "Nosaltres sempre hem tingut clar el nostre suport i solidaritat amb Catalunya, em sabria greu que ara es qüestionés", ha sentenciat l'eurodiputada.

stats