Política 26/09/2017

Anna Gabriel: "La mobilització ha de ser massiva perquè no puguin dir que no som majoria"

Òmnium, Podem i la CUP defensen que el referèndum se celebrarà si la gent surt al carrer

Anna Moyà
3 min
Gabriel, Cuixart, Fachín i Forcades a l'acte d'Òmnium al Poblenou.

BarcelonaEndavant amb el referèndum de l'1 d'octubre tot i les amenaces de la fiscalia, que no el podrà impedir si la mobilització al carrer és massiva. És el missatge que han traslladat els representants polítics que han participat a l'acte d'Òmnium en defensa de la democràcia aquesta tarda al Poblenou, on s'han congregat centenars de persones. Han participat al col·loqui la diputada de la CUP Anna Gabriel; el president d'Òmnium, Jordi Cuixart; el secretari general de Podem Catalunya, Albano-Dante Fachín, i la cofundadora de Procés Constituent, Teresa Forcades.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Votar el dia 1 d'octubre era important com a poble, però ara ja ho és per la dignitat democràtica", ha arrancat Gabriel al primer bloc del col·loqui, dedicat a "per què és important votar l'1 d'octubre". En la mateixa línia de crítica per com està responent el govern espanyol a l'organització del referèndum, s'ha expressat Jordi Cuixart, que ha parlat d'una "dinàmica desorbitada de repressió" i ha enviat un missatge a la fiscalia amb el qual ha aixecat els aplaudiments dels assistents: "La democràcia no es precinta. Tenen la capacitat de posar d'acord a tot un poble, i la papereta a la mà serà la nostra resposta".

Per la seva banda, Fachín ha subratllat com de diferent està sent aquesta campanya, perquè així com en d'altres els missatges que donen els representants polítics són reiteratius, en aquesta, "cada hora veiem com canvien les coses, a pitjor, cada vegada veiem més amenaçat allò que estem defensant". Ha afegit que "Catalunya està donant un missatge al món", però que "no sap" si es podrà votar l'1 d'octubre, tot i que "la voluntat de poder votar és molt gran".

"No hi ha prou efectius policials"

"Volem una república perquè volem que la paraula 'democràcia' sigui realment plena", ha defensat Forcades, que ha insistit que la seva opció és una república basada en el cooperativisme. "Segur que votarem, perquè jo no em puc imaginar que es pugui bloquejar tot el país", ha afegit.

El president d'Òmnium ha apuntat en la mateixa direcció quan des del públic li han demanat consignes clares sobre com actuar el proper diumenge. "Esperem a veure fins on està disposat a arribar l'Estat i no ens posem més nerviosos del compte perquè no hi han prou efectius policials per als més de 3.000 col·legis. Ara les consignes no serien gaire efectives. L'única que podem donar: que el dia 1 d'octubre és un dia per estar al carrer".

Sobre si es podrà votar l'1 d'octubre, Cuixart ha assegurat: "Som en un camp d'incertesa. Sabíem que la repressió seria gran, però no que hi hauria un desplegament militar inaudit. Tot el que pugui passar diumenge dependrà de la nostra capacitat de mobilització".

El silenci d'Europa

Gabriel ha afirmat que "la fiscalia no és ningú per reclamar que es precintin els col·legis electorals, les urnes i les paperetes", i que això només ho pot fer un jutge. I ha afegit que és una ironia que "nosaltres, que som els més antisistema, haguem de recordar a l'Estat quina és la seva legalitat". La diputada de la CUP també ha tingut paraules de crítica pel silenci de la Unió Europea al voltant de la situació a Catalunya, que des de Brussel·les insisteixen a anomenar el Procés "un afer intern". "Les estructures de la UE mai s'han bastint sobre la defensa dels drets dels pobles", ha dit Gabriel, "no ens ha d'estranyar que la UE no hagi dit res", i ha dit que per defensar els resultats "cal que la mobilització sigui massiva, perquè no puguin dir que no som majoria". "La lluita ha de continuar després del referèndum", ha sentenciat la diputada.

Fachín s'ha afegit a aquest últim clam: "A partir del dia 2 s'obrirà una altra lluita, i caldrà lluitar plegats".

stats