POLÍTICA

Els crítics del PSC reuniran a l'abril alcaldes i candidats per crear una marca blanca per a les municipals

L'Executiva de Navarro s'enfronta aquest dilluns al plantejament d'ultimàtum que faran els corrents interns pels diputats díscols

Els crítics del PSC han començat a coordinar-se. I un dels primers passos va encaminat a donar resposta als seus alcaldes i caps de llista, que reclamen alternatives per poder-se presentar amb una marca blanca alternativa al PSC o per poder-la ajuntar a les sigles del partit. És per això que, segons ha pogut saber l'ACN, ja preparen una reunió per a l'abril amb aquests representants municipals on triaran la nova marca blanca i quines condicions plantejaran a Navarro per poder negociar de cara a les eleccions locals de 2015.

De la reunió que divendres passat van fer els crítics van sortir pocs acords. Però una de les poques coses que van quedar clares és que els alcaldes i regidors membres de tots aquests corrents estaven molt preocupats per la seva situació de cara a les eleccions municipals de 2015. Molts d'ells han abandonat el PSC per discrepàncies amb la direcció que encapçala Pere Navarro. Altres no volen presentar-se amb unes sigles, les del PSC, que consideren que espantarien a gran part del seu electorat al municipi. I un altre grup creu necessari aportar un complement a la marca del PSC per evitar fugues de vots i poder aglutinar a contents i descontents amb la cúpula del partit.

Amb l'objectiu de donar una resposta efectiva i ràpida a aquests alcaldes, caps de llista i regidors, els crítics projecten una reunió durant el mes d'abril per fixar una estratègia. La idea passa per escollir un nom, una marca blanca que pugui presentar-se tant en solitari com de la mà de les sigles del PSC. D'aquesta manera, els que han abandonat el partit o prefereixen presentar-se allunyats de les sigles podrien fer-ho sota un paraigües socialista que aglutinés els ideals d'esquerres i catalanistes.

Negociació amb Navarro

Però els crítics no volen que suposi, encara, una marca electoral completament aliena al PSC. Per això pretenen negociar amb la direcció i Pere Navarro, per fixar un pacte que permeti, d'una banda, que a molts municipis es puguin ajuntar les sigles del partit amb les de la marca blanca a mode de complement, i de l'altra, que els vots aconseguits per la nova fórmula dels crítics en solitari comptin per al PSC a l'hora de conformar diputacions i consells comarcals. Els crítics estan segurs que la cúpula no s'oposarà a aquests plantejaments.

L'Executiva post-assemblea

Aquest dilluns es reunirà tota l'Executiva del PSC -que es troba cada quinze dies-, just després que divendres els crítics es reunissin en la seva assemblea general. És per això que els pocs membres d'aquests corrents que encara estan a l'òrgan de direcció socialista aprofitaran per forçar una resposta de la cúpula de Navarro a alguns dels seus plantejaments. D'entrada, el més urgent és resoldre de manera satisfactòria i no disciplinària la situació dels tres diputats díscols -Marina Geli, Joan Ignasi Elena i Núria Ventura-, que estan expedientats, apartats de les seves funcions al grup parlamentari i fora de la direcció de manera cautelar.

Fins ara, la direcció s'agafa a l'argument de deixar treballar sense pressions a la Comissió de Garanties del PSC per mantenir el càstig als tres díscols, però els crítics que ara comencen a caminar junts creuen que això és insostenible. Tant és així, que si aquesta qüestió no queda resolta i, a més, el partit no permet la "pluralitat" en el debat nacional i del dret a decidir, els crítics preveuen un punt d'inflexió al proper mes de juny.