Política 26/09/2019

Entitats formades per crítics de SCC crearan una plataforma al marge de l'organització

La coordinadora, encara en fase inicial, pretén aglutinar l'activitat de diverses formacions constitucionalistes

Anna Mascaró
3 min
El president d'Impulso Ciudadano, José Domingo, ahir

BarcelonaDiverses entitats conformades entre altres persones per membres de Societat Civil Catalana (SCC) que en els últims mesos havien expressat discrepàncies amb l'estratègia de l'entitat unionista preparen la creació d'una coordinadora que es dirà Catalanes con la España Constitucional. La plataforma, que es troba en fase de formació de les estructures i de redacció del manifest, tindria per objectiu fer de paraigua de diverses associacions constitucionalistes i ajudar a la coordinació d'activitats conjuntes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En els últims anys el nombre d'entitats antiindependentistes s'ha multiplicat a Catalunya. L'espai de l'activisme contrari a l'independentisme es caracteritza per la seva elevada atomització, i segons diverses fonts aquesta coordinadora tindria com a missió enfortir o facilitar les relacions entre diferents entitats. Per ara en formaran part Impulso Ciudadano, S'ha Acabat i l'Assemblea per una Escola Bilingüe de Catalunya (AEB), tot i que aquestes tres entitats impulsores esperen sumar nous col·lectius més endavant.

Impulso Ciudadano és una entitat creada el 2009 per l'advocat i exvicepresident de la junta directiva de Societat Civil Catalana José Domingo. En l'últim any, l'organització ha guanyat visibilitat arran de l'ofensiva als tribunals contra la col·locació de llaços grocs i símbols en suport als presos independentistes en edificis públics. Ahir mateix, l'entitat va anunciar la presentació aquest dijous d'un escrit al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) en què demanen que el tribunal ordeni als Mossos d'Esquadra que retirin la pancarta de la façana del Palau de la Generalitat. També forma part de la direcció de l'associació Rafael Arenas, expresident de Societat Civil Catalana.

Domingo va formar part del sector crític que va demanar el cessament del llavors president de SCC José Rosiñol, argumentant la necessitat de canvis en el funcionament de l'entitat. Per la seva banda, Arenas també va ser crític amb SCC durant el procés de renovació de la direcció de l'entitat constitucionalista. Arenas va postular-se a la presidència de l'entitat a principis de març després que així l'hi demanés un sector, però es va acabar retirant després que Rosiñol s'oposés a la seva candidatura. Poc després va publicar un comunicat en què reivindicava la transversalitat de la seva candidatura contra el que defensaven fonts del nou equip directiu, encapçalat per Josep Ramon Bosch.

Impulso Ciudadano ha treballat estretament amb S'ha Acabat, una associació creada l'octubre del 2018 per l'antiga direcció de joves de SCC, que va abandonar els càrrecs a la sectorial fruit de les discrepàncies amb la cúpula de l'entitat (avui liderada per Fernando Sánchez Costa), que reclamava un to més moderat i amb menys activisme al carrer. L'entitat juvenil, fundada entre altres per Josep Lago (expresident de joves de SCC i actualment també vocal d'Impulso Ciudadano) centra la seva activitat en els campus universitaris. S'ha Acabat va ser l'organització que a l'abril va organitzar un acte amb la candidata del PP per Barcelona al Congrés, Cayetana Álvarez de Toledo. Desenes d'estudiants contraris a l'acte van intentar impedir l'entrada de la candidata al recinte, cosa que va generar un dels moments més polèmics de la campanya electoral del 28-A.

Al seu torn, l'Assemblea per una Escola Bilingüe a Catalunya està presidida per Ana Losada Fernández, que el març del 2019 va donar-se de baixa com a sòcia de SCC per discrepàncies amb l'estratègia seguida pel llavors president, Josep Ramon Bosch, segons va informar 'Las voces del pueblo'. Diverses fonts coneixedores de la nova coordinadora, que en principi veurà la llum abans del mes de desembre, insisteixen que amb la creació de la plataforma no es pretén confrontar de cap manera o expressar crítiques cap a SCC, sinó tenir marge d'actuació pròpia i aglutinar l'activitat de diferents organitzacions constitucionalistes que actualment, per la seva manca de recursos, disposen de "menys visibilitat". En les fases posteriors, expliquen els organitzadors, s'iniciaran les converses amb altres plataformes (entre altres, Movimiento Contra la Intolerancia), per veure si també es volen integrar a la coordinadora.

stats