Política 03/09/2011

C's i PP s'atrinxeren al seu racó contra el front per salvar l'escola en català

Albert Rivera avisa el Govern que li queden "59 dies" per no "delinquir" i executar la sentència sobre el castellà a les aules i demana la dimissió de Chacón com a ministra per haver defensat la immersió. ERC demana unitat al Parlament, ICV exigeix a CiU que garanteixi la immersió i Duran parla d'un "atac al cor del sistema educatiu"

Sílvia Barroso
2 min

BarcelonaLa ressaca no ha suavitzat els efectes de la resolució del TSJC que dóna dos mesos al Govern per introduir el castellà com a llengua vehicular a l'escola, sinó que l'ha accentuat. Mentre es veu a venir una nova crida a la unitat del catalanisme al Parlament, amb els primers moviments fets per ERC, Ciutadans apuja el to acusant els membres del Govern de ser delinqüents en potència per si els passa pel cap no aplicar la sentència.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Al Govern li queden 59 dies perquè a Catalunya, si no estem davant de delinqüents, tinguem un sistema educatiu bilingüe". El líder de Ciutadans fins i tot ha demanat la dimissió de la ministra de Defensa i probable candidata del PSC a les eleccions del 20-N, Carme Chacón, per haver donat suport a l'actual model d'immersió lingüística. "Demanem la dimissió d'una ministra que demana el desacatament judicial", ha dit.

En la mateixa línia d'exigir el compliment de la sentència del Tribunal Suprem –com demana el TSJC, encarregat de fer-la executar–, el PP ja va anunciar ahir que presentarà una bateria de preguntes al Parlament per pressionar el Govern. A la nit, Alicia Sánchez-Camacho va reclamar ja que es facin els canvis legislatius que calguin per adaptar les normes a la sentència del TS. Tot i que l'executiu ha anunciat que presentarà un recurs al TSJC, la resolució no se suspèn. Per això Albert Rivera i el PP han posat en marxa el cronòmetre.

Paral·lelament, la resta de partits busquen el seu lloc en el que haurà d'acabar sent l'enèsima crida a la unitat catalanista al Parlament de Catalunya, aquesta vegada per l'escola en català. De moment, ERC ja ha demanat aquest dissabte, aprofitant el seu consell nacional, que es busqui aquesta unitat. Els dos líders del partit, el sortint Joan Puigcercós i l'entrant Oriol Junqueras, han escrit una carta als partits catalanistes per demanar un pronunciament "ferm" del Parlament davant la interlocutòria del TSJC.

A ICV, el secretari general, Joan Herrera, ha demanat a CiU que preservi el model d'immersió lingüística. I Josep Antoni Duran i Lleida ha parlat d'un "atac al cor del sistema educatiu català" i ha dit que cal esgotar "totes les vies", inclosa la del recurs davant del TSJC. Al PSC, el president del grup parlamentari, Joaquim Nadal, ha assegurat que els socialistes han ofert la seva col·laboració al Govern "en defensa d'un model lingüístic d'èxit que preserva la cohesió social i que ha funcionat molt bé durant molts anys".

stats