ONZE DE SETEMBRE
Política 04/09/2018

Cs, el PSC i el PP veuen “excloents” els actes de la Diada i no hi aniran

Els comuns mantenen la incògnita sobre la marxa del dia 10

Ot Serra
3 min
La portaveu parlamentària del PSC, Eva Granados, ahir a la sala de premsa del Parlament.

Barcelona“Excloents” i “sectaris” són alguns dels qualificatius que els tres partits del 155 van fer servir per parlar dels actes institucionals de l’Onze de Setembre, als quals, tal com van anunciar ahir, no assistiran. Ciutadans, el PSC i el PP ja fa anys que es desmarquen de les iniciatives que la Generalitat i el Parlament organitzen per la Diada i, de fet, la formació taronja i els populars ni tan sols fan la tradicional ofrena floral davant el monument de Rafael Casanova el dia 11 al matí. “Els partits independentistes s’han apropiat de la Diada de manera desvergonyida”, va afirmar ahir el portaveu parlamentari de Cs, Carlos Carrizosa.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Després que dilluns a la tarda la consellera de Presidència, Elsa Artadi, i el vicepresident primer de la mesa del Parlament, Josep Costa, presentessin el cartell i el leitmotiv de l’acte de la vigília de l’Onze de Setembre, era d’esperar que les forces constitucionalistes se’n mantinguessin al marge. “Hem vist el cartell de presentació i hi ha unes tires sobre les quatre barres que es diu que simbolitzen la mordassa. Aquí no hi ha cap tipus de mordassa ni coerció cap a la llibertat d’expressió”, va considerar Carrizosa ahir en roda de premsa, en què va expressar que “no cal ni preguntar” si el seu partit participaria a la Marxa per la Llibertat que anirà des de les portes del Parlament fins a la plaça de Sant Jaume, perquè la resposta és “evident”. El dirigent de Cs va assegurar que, de moment, el partit taronja no té previst cap acte propi de cara a l’Onze de Setembre.

Amb la mateixa contundència va anunciar la negativa del PP el seu portaveu parlamentari, Alejandro Fernández, que va titllar d’“inadmissible” i “partidista” la proposta del Govern i el Parlament. “Amb un format així, que inclou elements esperpèntics com el cartell d’aquest any, ja anunciem que amb aquest Govern antidemocràtic que segresta les institucions i l’espai públic no hi participarem”, va manifestar Fernández en roda de premsa.

Les paraules de la portaveu del PSC al Parlament, Eva Granados, també van ser especialment dures contra l’independentisme. Granados va lamentar que les formacions de l’executiu hagin “dinamitat la convivència que en el seu dia va crear el president Maragall”, va recriminar “l’inconcebible sectarisme” i el caràcter “excloent” del disseny dels actes de la Diada i va considerar “insensat” que es promogui una marxa dedicada als dirigents independentistes processats pel Tribunal Suprem. “Una marxa pels exiliats, que per a nosaltres són fugits, i pels presos polítics, que per a nosaltres són presos a l’espera d’un judici”, va assenyalar. No obstant això, el boicot dels socialistes no serà total i sí que assistiran al lliurament de la Medalla d’Honor del Parlament a l’Associació de Mestres Rosa Sensat el dia 10 i a l’ofrena floral a Rafael Casanova de l’11. Tot i així, ho faran amb la “incomoditat” que suposa trobar-hi simbologia “partidista”. En una entrevista al3/24 dilluns a la nit, la delegada del govern espanyol, Teresa Cunillera, ja va apuntar que “si tots els catalans no hi tenen cabuda” no assistiria als actes oficials.

Els comuns i Podem, en dubte

Catalunya en Comú i Podem no van comparèixer ahir al Parlament. Teòricament, les seves executives respectives havien de decidir al vespre si assistirien o no als actes institucionals de la Diada. No obstant això, la dimissió de Xavier Domènech va eclipsar el debat i fonts consultades per l’ARA van exposar que no s’havia pres cap decisió sobre què fer en relació a la Marxa per la Llibertat del dia 10. Pel que fa a la Diada, el partit farà ofrenes a Rafael Casanova i Salvador Allende –la fan tradicionalment– i donarà llibertat a qui vulgui assistir a la manifestació per la República convocada per l’ANC.

stats