Política 27/06/2019

Cs demana una abstenció del PSOE i Més Madrid a la Comunitat mentre les esquerres negocien per formar govern

Aguado manté l'aposta per executiu amb el PP que exclogui Vox

Ara
2 min
El candidat de Cs a la Comunitat de Madrid, Ignacio Aguado, en una imatge d'arxiu

BarcelonaEl trencaclosques de la Comunitat de Madrid deixa múltiples combinacions obertes: el PP i Cs aposten per un govern de dretes que requeriria l'aval de l'extrema dreta de Vox, mentre que el PSOE i Més Madrid es reuneixen aquest dijous per avançar en les negociacions per formar govern. Aquest dijous el candidat de la formació taronja, Ignacio Aguado, ha assegurat en una entrevista a la Cadena SER que seria "fantàstic" que les formacions d'esquerres s'abstinguessin per facilitar el govern del PP i Cs, amb l'objectiu de no necessitar Vox, amb qui el partit d'Albert Rivera no vol arribar a acords. "No passa pel meu plantejament cap tipus de cessió en aquest sentit i en tot cas Vox haurà de decidir si posa en marxa un govern o ens envia a noves eleccions", ha apuntat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Mentrestant, Vox rebaixa les expectatives, i la seva candidata, Rocío Monasterio, ha indicat que el que posa sobre la taula és un document "senzill" que haurien de signar el PP i Cs perquè l'extrema dreta "faciliti" la investidura. En una entrevista a la Cope, ha afirmat que les condicions són "perfectament assumibles": la baixada d'impostos i la llibertat de les famílies a poder escollir en matèria educativa. "Si Aguado no vol sumar-se a aquests principis bàsics i senzills que una majoria de madrilenys defensa, ho haurà d'explicar als seus votants. Jo el que faig és facilitar una investidura i un acord per deixar d'avorrir els madrilenys", ha anotat.

Les tres formacions de dretes no es posen d'acord de moment a la Comunitat i les esquerres exploren les negociacions per formar govern. El candidat socialista, Ángel Gabilondo, que va guanyar les eleccions, es reuneix aquest dijous amb Íñigo Errejón, candidat de Més Madrid, per buscar una alternativa al "PP de la corrupció i a l'extrema dreta de Vox" amb un executiu "exclusivament" dedicat a la regeneració democràtica i institucional. Gabilondo no vol crear "falses expectatives a la ciutadania" i reconeix que és "difícil" bastir una majoria d'esquerres que assoleixi el govern -requereix almenys l'abstenció de Cs-, però diu que treballarà "fins al final" per aconseguir-ho.

stats