Política 10/04/2016

C’s i PSOE comencen a divergir davant del festeig del PP

Dani Sánchez Ugart
2 min
El secretari d’organització del PSOE, César Luena.

MadridPSOE i Ciutadans (C’s) comencen a discrepar. Tot i mantenir la vigència de l’acord de govern que les dues formacions van signar al febrer, el moviment del líder de Podem, Pablo Iglesias, de sotmetre a consulta de les bases la posició del partit en una hipotètica investidura ha curtcircuitat la unitat d’acció pràctica que fins ara mantenien els dos socis. Els camins ja divergeixen.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els partits coincideixen a rebre la iniciativa d’Iglesias com el final d’un camí: les negociacions per formar un govern de canvi semblen impossibles en el nou context. Però mentre que el PSOE descarta arribar a acords de govern amb el PP, tot i els oferiments de Mariano Rajoy, C’s no amaga la seva voluntat de bastir una majoria parlamentària que aparti Podem i que compti amb la dreta, però que deixi de banda l’actual president espanyol en funcions. El vice secretari general de C’s, José Manuel Villegas, va demanar ahir a Rajoy que abandoni “la pinça” que està fent, segons ell, amb Podem, i que s’assegui “a parlar i a negociar” per evitar unes noves eleccions a Espanya al juny. Villegas va reiterar que la formació taronja considera que el cap de files dels populars no pot liderar un nou govern i va afirmar que qualsevol negociació ha de ser per “enriquir” l’acord que ja tenen signat amb el PSOE. És a dir, C’s s’inclina per buscar el suport del PP a la investidura de Sánchez, però evita concretar si estaria disposat a un govern tripartit o si només buscarien un acord d’estabilitat parlamentària.

A la seu de Ferraz el discurs és diferent. El secretari d’organització del PSOE, César Luena, va coincidir també ahir amb Villegas quan va acusar Rajoy i Iglesias de fer la “pinça del bloqueig”, però va mantenir el seu veto al PP per arribar a acords de govern. “En els acords per als assumptes d’estat ens hi trobaran sempre, però mai en els acords per formar govern amb el PP, perquè el PSOE té el compromís amb la majoria social de canviar el PP i canviar Rajoy”. El partit que lidera Pedro Sánchez es manté ferm en la seva negativa a una gran coalició, malgrat les carbasses d’Iglesias, i no s’estova pels oferiments de Rajoy -a qui Luena va qualificar ahir de “gandul” i “mandrós”, escenificant de nou la distància entre els dos partits- ni per l’espasa de Dàmocles d’unes noves eleccions, que són l’escenari amb què es comença a treballar als despatxos de Ferraz.

Acusacions a Iglesias

Tot i que els socialistes estarien disposats a acceptar un suport del PP a la investidura de Sánchez, la seva al·lèrgia als pactes amb els conservadors fa que siguin els que parlen més obertament de nous comicis: “Els responsables [que hi hagi noves eleccions] seran ells, la pinça del bloqueig i del no”, va asseverar Luena. El dirigent socialista va acusar Iglesias de “pensar des del començament només en les cadires i en l’autodeterminació per a la independència” i va considerar que el líder de la formació lila no ha tingut mai intenció d’acostar posicions: “Han traït el canvi i l’esperit amb què els van votar els ciutadans”.

stats