Política 13/03/2019

Cs vota al Parlament a favor d'"impedir" que l'extrema dreta condicioni la formació de governs

Ha donat suport a una proposta de resolució del PSC que crida a aïllar el "discurs de l'odi"

Marc Toro
2 min
La líder de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas, i el diputat del partit taronja Carlos Carrizosa, al Parlament, en una imatge del 17 de gener del 2018

BarcelonaCs ha votat aquest dimecres a favor d'una proposta de resolució del PSC que crida a "impedir democràticament que les formacions d'extrema dreta condicionin la formació de governs o el disseny i implementació de polítiques públiques". Els socialistes havien presentat el text a la comissió d'afers institucionals (CAI), i la formació taronja, que va pactar el govern d'Andalusia amb el PP i la ultradreta de Vox, hi ha donat suport. La resta de grups a excepció del PP –que no ha participat en aquesta reunió de la comissió– també hi han votat a favor.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La proposta de resolució, que crida a evitar que el "discurs de l'odi obtingui cap aparença de legitimitat, es normalitzi o es banalitzi", fa referència explícita als resultats de les eleccions d'Andalusia i lamenta que Vox tingui des de llavors "presència institucional". No parla, però, de l'acord de les tres dretes per formar govern a la comunitat ni de la possibilitat que reeditin el pacte després de les eleccions generals.

Amb l'aprovació de la proposta del PSC, el Parlament insta el Govern a augmentar els esforços per a la "prevenció" de la xenofòbia, el racisme, l'antisemitisme, la islamofòbia, l'homofòbia, el masclisme i qualsevol altre tipus de "discriminació de cap grup o col·lectiu social", així com de "les idees totalitàries o els extremismes religiosos". Segons fonts parlamentàries, Cs ha donat suport al text, però fent notar que també hauria d'haver inclòs una condemna dels polèmics articles sobre els espanyols del president de la Generalitat, Quim Torra.

El partit taronja s'esforça a remarcar que l'acord andalús el van tancar el PP i Vox, si bé aquest pacte i els vots de l'extrema dreta va servir perquè tant la formació taronja com els populars poguessin accedir al govern després de 40 anys d'executius socialistes. Amb tot, Cs ja va votar aquest gener a l'Ajuntament de Barcelona a favor d'una proposta d'ERC per aïllar l'extrema dreta i adoptar el compromís de no pactar-hi.

stats