Política 30/01/2019

Cs vol que el Parlament es retracti de l'1-O i acusi el Govern d'encoratjar "la revolta"

Demana que se censuri la qualificació d'antidemocràtic que ha fet el Govern del judici als presos

Ara
2 min
Cs vol que el Parlament es retracti de l'1-O i acusi el Govern d'encoratjar "la revolta"

BarcelonaCs portarà al pròxim ple del Parlament una moció perquè la cambra catalana es retracti de les anomenades lleis de desconnexió amb què es va emparar el referèndum l'1 d'octubre del 2017 i es desmarqui així de les normes que volien emparar l'1-O i la posterior declaració d'independència, al considerar que es van aprovar "il·legalment" i al marge de l'ordre constitucional. La formació espanyolista insta els partits independentistes a defensar els seus postulats "dins l'ordenament jurídic, respectant les normes democràtiques i acatant la llei i les sentències dels tribunals".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El text també vol que s'acusi el Govern d'encoratjar "la revolta de part de la societat catalana". La iniciativa, avançada per Europa Press, busca que el Parlament censuri la qualificació d'antidemocràtic que des de l'executiu català s'ha fet del judici als líders sobiranistes al Tribunal Suprem, "encoratjant fins i tot els disturbis públics, els insults, amenaces, escarnis, assenyalaments i declaracions de persona no grata als que pensen diferent".

El grup taronja considera que el procés independentista i la seva col·lisió amb l'estat de dret "ha portat a la fractura social, ha degradat les institucions i ha provocat la fugida de més de 5.000 empreses". La moció també atribueix al sobiranisme haver creat "un ambient de por i coacció dels funcionaris considerats discordants" amb la línia ideològica del Govern, que acusa de continuista amb les actuacions de l'anterior executiu, liderat per Carles Puigdemont.

La iniciativa de Cs es debatrà i votarà en el mateix ple en què la CUP proposarà avançar en l'autodeterminació unilateral i la desobediència del sostre de despesa que marquen la llei de pressupostos generals de l'Estat (PGE) i el fons de liquiditat autonòmic (FLA). La moció de la CUP demana "avançar unilateralment en l'exercici de l'autodeterminació, desenvolupant sobiranies en tots els àmbits de les polítiques públiques, sense acceptar les limitacions de l'estat espanyol i el seu marc jurídic".

stats