Política 08/09/2018

Ciutadans trenca amb Díaz i l’aboca a l’avançament electoral

El partit taronja acusa el PSOE d’incomplir l’acord d’investidura

Gerard Pruna
3 min
Ciutadans trenca amb Díaz i l’aboca a l’avançament electoral

BarcelonaLes eleccions anticipades a Andalusia són cada cop més a prop. Ja fa mesos que s’insinuen i ara, amb l’inici del curs polític, Ciutadans busca precipitar-les. Necessitada de marcar tota la distància possible amb el PSOE per poder continuar atacant amb duresa cada pas de Pedro Sánchez a la Moncloa, la formació d’Albert Rivera va confirmar ahir el que era un secret de domini públic: que tres anys després trenca el seu acord de govern amb la presidenta andalusa, Susana Díaz. Una ruptura que deixa la Díaz en minoria al Parlament i que l’aboca, per tant, a un avançament electoral a Andalusia.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Reunit ahir a Màlaga, el comitè executiu nacional de Ciutadans va ratificar la decisió de deixar de donar suport al govern de Díaz. Una retirada de la confiança que el president de la formació taronja al Parlament andalús, Juan Marín, va justificar pels incompliments de l’acord de legislatura que va subscriure amb els socialistes el 2015. Marín va explicar que ha constatat la “falta de voluntat” del PSOE per aplicar mesures de regeneració incloses en l’acord d’investidura de Díaz, com ara la supressió dels aforaments, la limitació dels càrrecs de lliure designació, la regulació de les portes giratòries i la reforma de la llei electoral.

En roda de premsa després de l’executiva, Marín va assegurar que “la senyora Díaz i el PSOE han esgotat la paciència dels andalusos, també la de Ciutadans”, i va acusar els socialistes d’haver sigut ells els responsables de trencar l’acord d’investidura amb la seva inacció. “El PSOE no tenia voluntat de complir els acords que quedaven pendents”, va lamentar. Per això, va negar-se a trucar a la presidenta andalusa per comunicar-li la ruptura de l’acord, ja que considera que és ella qui hauria de donar explicacions.

Marín culpa el PSOE

El líder de Ciutadans a Andalusia va rebutjar també que la ruptura de l’acord obligui Díaz a convocar eleccions. Segons va argumentar, el govern andalús ja té els pressupostos del 2018 aprovats, per la qual cosa podria arribar amb aquests comptes fins al maig del 2019, quan venç la legislatura. “No hi ha cap motiu per avançar les eleccions, i qui digui el contrari està enganyant els andalusos”, va avisar. Segons Marín, si el PSOE es planteja avançar els comicis és només perquè “té por del calendari judicial, de la sentència del cas dels ERO”. Per això, el dirigent de Cs va opinar que la presidenta Andalusa tenia presa la decisió d’avançar eleccions des de fa temps i que ara “fa teatre” per justificar-ho i culpar Ciutadans.

A l’espera que Susana Díaz es posicioni sobre la decisió de Ciutadans –ahir era a Carcassona en una reunió del Comitè de les Regions sobre el Fons Social Europeu–, l’encarregat de respondre a l’anunci del partit taronja va ser ahir el secretari d’organització del PSOE andalús, Juan Cornejo, que va acusar Ciutadans d’utilitzar Andalusia com un “camp de batalla” al servei dels interessos d’Albert Rivera. En concret, va acusar el líder de Ciutadans de fer servir Andalusia com un “camp de proves per mesurar forces amb Pablo Casado en la seva guerra per la dreta contra el PP”.

Malgrat que ahir Juan Marín va xifrar en només un 12% el nivell de compliment per part del PSOE dels acords del pacte d’investidura, Cornejo va recordar que “fins fa poc Ciutadans reconeixia que el grau de compliment de l’acord era molt elevat i molt positiu en termes d’estabilitat, creació d’ocupació, creixement econòmic i recuperació de drets”. I va afegir: “És una autèntica irresponsabilitat posar en perill tot això per raons partidistes, per presses, per nervis i, per descomptat, per raons alienes als interessos dels andalusos”.

Després de quedar noquejat durant un temps arran de la moció de censura contra Mariano Rajoy i l’arribada de Pedro Sánchez a la Moncloa, Rivera ha iniciat el curs intentant recuperar el seu lloc en el tauler polític estatal. Una estratègia que, de moment, ha basat en dos pilars: bel·ligerància a Catalunya contra l’independentisme i ruptura amb el PSOE a Andalusia.

stats