Política 10/09/2019

Cs recorda a Torra que "no és un déu que estigui per sobre de les lleis" i li exigeix comparèixer al TSJC

L'oposició demana canviar la data del debat de política general, que coincideix amb el judici

Ara
2 min
El diputat de Ciutadans Nacho Martín Blanco aquest matí en una atenció als mitjans al Parlament després de la Junta de Portaveus

BarcelonaEl Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha confirmat aquest dimarts que la data fixada per al judici al president de la Generalitat, Quim Torra, es mantindrà inamovible per al 25 i 26 de setembre. Dos dies en què també està prevista la celebració del debat de política general al Parlament i que, als ulls del cap de l'executiu, tampoc no hauria de quedar alterat. Ara bé, Torra ha manifestat que no tindria cap impediment a fer-ho.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

I mentre els posicionaments de l'alt tribunal i del president del Govern es mantenen, els partits de l'oposició a la cambra baixa ja han demanat buscar alternatives. El primer a plantejar que s'escollissin unes altres dates per al ple per no interferir en el procediment judicial ha sigut el PSC.

La portaveu socialista al Parlament, Eva Granados, ha expressat a través d'una piulada al seu compte de Twitter que si es van canviar les dates d'activitats a la cambra per una "aturada independentista" o per la "finalització del judici al Tribunal Suprem", ha considerat, "té més sentit canviar la data per una citació judicial del Molt Honorable President Torra". "No fer-ho és utilitzar el Parlament per abonar de forma irresponsable la confrontació institucional", ha manifestat.

A la petició dels socialistes expressada aquest dimarts en la junta de portaveus que s'ha celebrat al Parlament també s'hi han sumat els vots de Cs i del PP. Tots ells han criticat que Torra vulgui "utilitzar políticament" l'hemicicle amb un enfrontament contra els tribunals.

Precisament, el diputat de Ciutadans Nacho Martín Blanco ha criticat que el president de la Generalitat vulgui "confrontar el Parlament amb les institucions d'estat de dret" i li ha exigit que comparegui davant la justícia "com ha de fer qualsevol ciutadà". "No és un déu que estigui per sobre de les lleis", ha etzibat. Per a Martín Blanco, que Torra hagi demanat la nul·litat del judici demostra "un altre desafiament" seu. De tota manera, el diputat taronja s'ha queixat que en la reunió de la junta de portaveus d'aquest dimarts al matí els grups independentistes s'hagin "negat" a donar-los informació sobre les intencions de Torra. "Han jugat a la confusió", ha afirmat.

Per la seva banda, el portaveu del subgrup parlamentari popular, Santi Rodríguez, irònic, ha piulat que des del Partit Popular "no voldrien" que el president "desobeís el TSJC en la citació al seu judici". Motiu pel qual, ha apuntat el diputat, "hem demanat la no convocatòria del ple del Parlament per a aquells mateixos dies". I ha retret als grups independentistes que hagin "decidit convocar-lo igualment".

La majoria de JxCat, ERC i la CUP ha desestimat la proposta de canviar les dates del debat de política general, mentre que els comuns s'han mantingut en terra de ningú. Segons fonts presents a la reunió de la junta de portaveus, el president del Parlament, Roger Torrent, ha explicat que va mantenir una conversa amb Torra per preguntar-li si volia ajornar el ple, i que el cap de l'executiu li va dir que no hi tenia interès. Per la seva banda, fonts de Catalunya en Comú - Podem apunten que han demanat al Govern que reclami formalment un ajornament del judici per evitar la polèmica.

stats