C's no acceptarà mai els resultats d'unes eleccions per declarar la independència

"S'ha de complir amb els programes electorals, però sempre que sigui legal", ha justificat la cap de files de la formació al Parlament, Inés Arrimadas

La líder de C's al Parlament i cap de l'oposició, Inés Arrimadas, ha deixat clar aquest dimarts que la seva formació no acceptarà mai els resultats d'unes eleccions si aquests s'utilitzen per declarar la independència, encara que els partidaris d'una DUI haguessin aconseguit majoria en escons i vots. "Evidentment que no. Això atempta contra el drets dels ciutadans de Catalunya. S'ha de complir amb els programes electorals, però sempre i quan sigui legal", ha justificat en una entrevista a 'El matí de Catalunya Ràdio', on ha

La cap de files de la formació taronja, que ha destacat que les eleccions són "autonòmiques i no constituents", ha convidat al president Puigdemont a abandonar la "política ficció" i veure la realitat: "La realitat és que no podrà declarar la independència", ha dit. Arrimadas ha insistit que el full de ruta del Govern és "una presa de pèl" per la gent que defensa "legítimament" l'estat propi, i s'ha preguntat: "Algú es pensa que es pot fer una agència de seguretat social de manera unilateral?. Algú es pensa que es pot fer una hisenda pròpia de manera unilateral? I després què? Obligar als funcionaris?"

Després de dir que "començar a fer referèndums d'independència" no seria bo ni per Catalunya ni per la resta de l'estat, Arrimadas ha assegurat que la solució a la qüestió catalana és una "reforma a tota Espanya". "L'únic requisit que posa el Convergència (ara PDC) al Congrés per a la investidura d'un candidat és la convocatòria d'un referèndum, mentre que el nostre 'sí' és a canvi de 150 reformes, moltes de les quals són reivindicacions històriques dels catalans: la millora del sistema finançament, el corredor mediterrani...", ha reflexionat, per afegir: "La nostra aposta és molt més realista que la de Puigdemont".

La solució de C's, ha detallat Arrimadas, passa per una reforma constitucional per "separar molt bé" les competències de cada administració pública i garantir un "finançament suficient" per a les competències més bàsiques: sanitat, educació i serveis socials. Això sí, també ha matisat: "Jo vull que Catalunya tingui més diners. Però és tant important tenir més diners com saber on s'inverteixen". En aquest sentit, ha lamentat que a Catalunya tinguem "més 'xiringuitos' polítics que en cap altra comunitat autònoma, entitats públiques que no tenen relació directe amb serveis al ciutadà".

A la tarda, des de La Garriga, Arrimadas ha matisat les paraules que ha pronunciat durant l'entrevista a Catalunya Ràdio, i ha assegurat que Ciutadans respecta " els resultats de les eleccions, les lleis democràtiques i les resolucions dels tribunals", així com "totes les votacions legals que es facin a les cambres institucionals".

La líder de del partit taronja ha respòs a la portaveu del Govern, Neus Munté, que ha dit que a diferència de Ciutadans, el Govern sí que respectaria el resultat d'un referèndum en què guanyés el 'no' "perquè això és el que han de fer tots els demòcrates".

Arrimadas ha emplaçat a Munté a tornar a escoltar l'entrevista perquè, ha assegurat, que no ha parlat " en cap moment de referèndum" i ha reiterat que les eleccions catalanes serveixen per formar un govern i un parlament, però no per declarar la independència. La cap de l'oposició també ha demanat al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que no vengui fum amb el referèndum.

"Forcadell no pot fer el que vulgui"

Arrimadas també s'ha referit a la possible inhabilitació de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, per haver permès la votació a la cambra catalana de les conclusions de la comissió del procés constituent. "Nosaltres, si es pren aquesta decisió, estarem com sempre al costat que els polítics siguem com un ciutadà normal", ha afirmat la líder de C's, afegint: "Hi ha gent que té multes hisenda, autònoms amb comptes corrents embargats. M'està dient que podem fer costat a tothom que ha incomplert la justícia?" "Potser hi ha algú que gaudeix amb aquesta situació, però a mi no m'agrada que la presidenta del Parlament pugui ser inhabilitada o que es pensi que pot fer el que vulgui", ha conclòs.

Santi Rodríguez (PP): "No existeix el RUI, no existeixen unes eleccions constituents"

El portaveu del PP al Parlament, Santi Rodríguez, ha assegurat que "no existeix el RUI", perquè no hi ha diferència amb el 9-N, i "no existeixen unes eleccions constituents", igual que no existien les eleccions plebiscitàries. Rodríguez ha dit que el Govern té "tota la legitimitat" per demanar a l'Estat la convocatòria d'un referèndum, però els ha avisat que abans cal "acatar el resultat democràtic" a les Corts, ara per ara contràries a la votació.

A més, Rodríguez ha dit que el seu partit sent "una certa tristesa" quan escolta el Govern parlar de la qüestió de confiança i del debat de política general. "Que si estem en una pantalla o en una altra... Un ja no sap si sent al Govern o a algú que juga a Pokémon", ha dit, i ha acusat el Govern de "marejar la perdiu" per "tapar les incapacitat del Govern". Rodríguez ha dit que el PP se centrarà en el debat de política general perquè és el que interessa "als catalans", mentre que la qüestió de confiança "és una cosa d'independentistes".