Política 15/09/2020

Cs avisa que no es quedarà "de braços plegats" si Torra "s'atrinxera" al càrrec després de la sentència del Suprem

El PSC i Catalunya En Comú - Podem reclamen la convocatòria d'eleccions "com abans millor"

Anna Mascaró
2 min
El diputat de Cs Nacho Martín Blanco aquest matí al Parlament

BarcelonaL'endemà de la reunió dels grups independentistes per buscar una resposta conjunta a la més que probable inhabilitació del president, Quim Torra, per part del Tribunal Suprem, Ciutadans ha advertit que no es quedarà "de braços plegats" si el cap de l'executiu decideix "atrinxerar-se" en el càrrec. "Som el partit majoritari i farem tot el que estigui a les nostres mans per evitar que Torra i Puigdemont aconsegueixin més inestabilitat encara, inseguretat jurídica i incertesa", ha dit el diputat Nacho Martín Blanco, que ha assegurat que faran servir "tots els instruments per forçar-los a actuar d'acord amb una lògica institucional normal".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El diputat ha rebutjat respondre si Carlos Carrizosa es planteja presentar la seva candidatura a la investidura en cas d'inhabilitació ferma del president. "Hi ha diverses fórmules que s'han d'analitzar, estudiar, però no estarem impassibles", ha exposat, insistint que la decisió definitiva es farà en funció a quina sigui la resposta de Torra a la sentència.

A més, Martín Blanco ha assegurat a preguntes dels periodistes que mantenen "contactes constants" amb la resta de formacions constitucionalistes, també pel que fa a l'estratègia de resposta a l'independentisme si aquest es rebel·la contra una condemna del Suprem. "Les converses amb la resta de formacions constitucionalistes ja s'estan produint i continuarem parlant amb ells a partir d'ara", ha dit. Ciutadans ha exigit públicament a PSC i PP que se sumin a una candidatura única per fer front al "separatisme" en les pròximes eleccions.

No obstant això, des del PSC la diputada Alícia Romero ha negat que aquestes converses existeixin. "No ens han trucat", ha dit: "No sé si hi ha massa estratègia". La socialista s'ha mostrat partidària de "no avançar esdeveniments" i esperar al pronunciament del Suprem: "A partir d'aquí prendrem les decisions que calgui". Si Torra "no compleix amb les lleis", ha dit, "veurem quins mecanismes hi ha".

Presentar una alternativa de Govern

De cara al debat de política general, tots dos partits han defensat que es presentaran en el ple com a alternativa de govern. "Plantegem el ple com un suspens, un fracàs del Govern", ha expressat Romero: "Per tant, calen eleccions com abans millor i un govern alternatiu que nosaltres voldríem liderar".

Per la seva banda, Martín Blanco ha defensat que Cs exposarà demà el seu "programa de govern per al conjunt dels catalans". "Després de deu anys de fracàs de Procés, Catalunya necessita una nova etapa", ha dit. Però malgrat les contundents crítiques al Govern, Cs considera que "reclamar la convocatòria electoral no és una prioritat", i argumenta que "la pandèmia" requereix "estabilitat institucional per resoldre els problemes".

Des dels comuns, per la seva banda, la portaveu del grup, Susanna Segovia, sí que ha demanat eleccions "com abans millor". "Necessitem una nova etapa a Catalunya i mesures per blindar els serveis públics", ha manifestat. Amb tot, la formació ha insistit que el debat de política general girarà al voltant de la resposta a la pandèmia, i ha emplaçat el Govern a donar respostes "clares" a les "incerteses" generades amb el nou curs escolar.

stats