Política 20/09/2019

Cs proposa que la majoria del tribunal d'oposicions per a lletrats del Parlament provinguin d'altres cambres espanyoles

El grup parlamentari vol un nou model de selecció que eviti "l'endogàmia política" a la cambra catalana

Acn
2 min
Els diputats Lorena Roldán i Carlos Carrizosa, aquest matí al Parlament

BarcelonaCiutadans (Cs) ha presentat aquest divendres un escrit dirigit a la mesa del Parlament amb la proposta que la majoria del tribunal d'oposicions per a lletrats del Parlament (tres de cinc membres) provinguin d'altres cambres espanyoles. Aquesta fórmula, segons defensa Cs, suposaria un nou model més transparent que evitaria "l'endogàmia política" a la cambra catalana a l'hora de seleccionar els seus treballadors públics. En aquest context, lamenten que, de les quatre places que s'han ocupat en els dos últims processos selectius de lletrats, "tres de les quatre persones seleccionades han estat destacades com a responsables en actiu d'organitzacions polítiques independentistes".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Respecte als membres encarregats del desenvolupament i la qualificació de les proves selectives, i per tal d'evitar possibles ingerències polítiques o personals, considerem que han de ser funcionaris de carrera d'altres administracions parlamentàries que tinguin els coneixements tècnics, professionals i especialitzats corresponents", defensen en l'escrit. Per això proposen que, en futurs processos selectius, tres dels cinc membres del tribunal qualificador (en qualsevol cas, la majoria dels seus membres) s'escullin d'entre els lletrats en exercici de les Corts Generals i de la resta de parlaments autonòmics.

Cs demana a la mesa que valori les seves propostes per tal d'impulsar la reforma dels Estatuts del Règim i el Govern Interiors per als processos de selecció no només del Cos de Lletrats sinó de tots els cossos de funcionaris de la cambra. "Creiem fermament que aquestes mesures ajudaran a evitar l'endogàmia política que s'ha posat de manifest i a vetllar perquè els principis d'igualtat, mèrit, capacitat i publicitat siguin respectats", conclou el text.

Dimarts passat, en roda de premsa, el president del grup parlamentari de Cs, Carlos Carrizosa, ja es va queixar que a les oposicions de lletrat accedeixen persones "significades amb el procés". En concret va recordar que el lletrat major del Parlament, Joan Ridao, havia estat secretari general d'ERC, i que també hi ha accedit una responsable territorial de l'ANC i un assessor de confiança del vicepresident del Parlament, Josep Costa.

L'escrit presentat per Ciutadans a la mesa del Parlament
stats