Política 30/10/2019

Cs demanarà al Parlament que declari que els Mossos poden entrar als campus sense autorització del rector

El partit taronja també presentarà una moció per condemnar la "malversació de l'1-O"

Anna Mascaró
2 min
El portaveu de Cs al Parlament, Carlos Carrizosa, aquest dimarts en roda de premsa

BarcelonaEl president del grup parlamentari de Ciutadans, Carlos Carrizosa, avui s'ha desplaçat fins al campus universitari de la Universitat Pompeu Fabra, on ahir es van produir escenes d'enfrontaments entre estudiants en el primer dia de vaga indefinida a les aules. El diputat ha anunciat que el partit taronja presentarà una "sèrie de mesures" al Parlament perquè la cambra declari que els Mossos d'Esquadra poden entrar als campus encara que no els ho requereixi el rector. "Demanem que a les universitats es garanteixin els drets i les llibertats de tots els alumnes sense que es deixi que una minoria imposi les seves idees", ha dit: "Presentarem unes mesures perquè els rectors no puguin escudar-se en el fet que, si no truquen ells, els Mossos aquests no poden venir".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Carrizosa també s'ha mostrat molt crític amb el fet que "set rectors d'universitats catalanes" hagin signat un manifest de rebuig a la sentència i ha reivindicat que la universitat hauria de ser "neutral" i respectar la "diversitat ideològica". "Ahir vam veure l'acció d'uns quants encaputxats que intentaven evitar que la majoria accedís a les aules", ha lamentat, i ha criticat que els rectors "donin suport a un moviment que no respecta les normes amb què ens regim en democràcia". Així, ha anunciat que Cs també demanarà a la cambra catalana la compareixença de tots els rectors perquè expliquin "per què es van adherir a un manifest ideològic".

El diputat no s'ha trobat avui estudiants fent vaga al campus universitari, però sí joves que s'han aturat a parlar amb ell i han demanat "diàleg" a Ciutadans. L'Ainara Ortiz, estudiant de primer curs de ciències polítiques, li ha reclamat per què no es posa en contacte amb els sindicats d'estudiants. "Les protestes d'ahir eren pacífiques, eren els de S'ha Acabat els que saltaven la tanca", deia en referència al grup estudiantil que està en contra de les manifestacions dels últims dies i ahir va protagonitzar una campanya perquè els estudiants acudissin a les aules. "¿Estaríeu disposats a seure a dialogar?", preguntava una noia al seu costat. "El que no podem donar per bo és que es vulnerin les lleis", ha respost Carrizosa, a la qual cosa un tercer estudiant li ha retret: "Jo no soc independentista, però cal diàleg".

Moció per condemnar la "malversació de l'1-O"

D'altra banda, la formació taronja també ha anunciat que portarà al pròxim ple del Parlament una moció en què demanarà a la cambra que "condemni políticament la malversació dels diners públics utilitzats per sufragar el referèndum il·legal del 2017". La moció es debatrà previsiblement en el pròxim ple, pervist per al dimarts 12 i el dimecres 13 de novembre, després de les eleccions generals.

A més, insta el Govern a personar-se en la causa o les causes que es derivin de la del Procés per "reclamar la devolució dels diners malversats", segons la moció a què ha tingut accés Europa Press. El partit planteja que el Parlament insti el Govern a "comprometre's a no malversar ni desviar els diners de tots els catalans per qualsevol activitat o finalitat il·legal". També demana que la cambra exigeixi al Govern fer una auditoria de la gestió de la direcció general d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA) dels últims deu anys.

stats