L’ESCENARI ESTATAL
Política 05/02/2016

C’s emplaça el PSOE a trucar també al PP

Els socialistes veuen “bona disposició” en Rivera, que proposa un pacte de legislatura sense Podem

Mariona Ferrer I Fornells
2 min

MadridPedro Sánchez trepitja avui l’accelerador de les negociacions per intentar ser investit president del govern espanyol. A dos quarts d’una del migdia té cita amb el secretari general de Podem, Pablo Iglesias, amb qui només ha parlat dues vegades d’ençà de les eleccions 20-D, i a la tarda el seu equip negociador ja s’asseurà per primera vegada amb el de Ciutadans (C’s). El líder del PSOE va començar ahir el gruix de les converses amb una reunió de més d’una hora amb Albert Rivera. El resultat? “Bona disposició” al diàleg, tot i que el líder del partit taronja ja va deixar-li clar que no serà possible cap acord de govern si no abandona la “guerra freda” amb el PP. El somni de C’s i de sectors del PSOE és un govern conjunt amb l’abstenció del PP. Una imatge que a Génova no volen veure ni en pintura.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tant els socialistes com el partit de Rivera començaran avui a traçar les línies mestres per arribar a un acord en els temes en què més coincideixen: la lluita contra la corrupció i l’atur, és a dir, acabar amb la precarietat laboral. Deixen per més endavant els esculls de la reforma de la Constitució, el nou sistema electoral que demanen tant Rivera com Iglesias, l’economia i la política fiscal, i la relació amb Europa. El líder de C’s no es limita a posar sobre la taula un pacte d’investidura, sinó que proposa una entesa de legislatura amb un calendari d’execució dels acords i una comissió de seguiment per supervisar-ne el compliment.

Acord per fer comparèixer Rajoy

En el que sí que ja estan d’acord Sánchez i Rivera és a cridar a files Rajoy perquè comparegui davant el Congrés en un ple extraordinari abans del Consell Europeu clau que ha de debatre la possible sortida del Regne Unit de la UE. “Esperem que Rajoy vingui motu proprio, o si no, C’s i PSOE registraríem una compareixença amb urgència, perquè és un tema important”, va assenyalar Rivera. La Unió Europea és un dels punts en els quals el partit taronja s’aferra per intentar que PSOE i PP es posin d’acord, ja que a Brussel·les acostumen a votar de bracet. El ministre d’Exteriors en funcions, José Manuel García-Margallo, va confirmar ahir que algú de l’executiu espanyol compareixerà al Congrés, però no va aclarir qui. La reunió de Sánchez amb Rivera va servir ahir al líder del PSOE per marcar distàncies amb Podem. “No hem parlat de seients, hem parlat de solucions per als problemes dels espanyols”, va puntualitzar Sánchez. C’s està disposat a tot per evitar eleccions anticipades, un escenari poc propici per als de Rivera.

stats