Política 06/01/2019

Cs rebutja exportar l'aliança andalusa a les eleccions del maig i aposta per pactes amb el PP i el PSOE

Villegas afirma que pactaran "institució per institució" en funció de les necessitats

Europa Press
3 min
El secretari general de Cs, José Manuel Villegas, a la roda de premsa ahir a Madrid.

BarcelonaEl secretari general de Ciutadans, José Manuel Villegas, ha rebutjat l'oferta del president del PP, Pablo Casado, d'exportar el model de govern andalús a altres comunitats autònomes i ajuntaments, i ha assegurat que després de les eleccions municipals i autonòmiques de maig el partit se centrarà en pactar institució per institució tant amb el PP com amb el PSOE.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una entrevista amb Europa Press, Villegas ha assenyalat que Ciutadans aspira a tenir representació en totes les comunitats, a ser decisius en "moltes" i també a governar en les principals capitals i ciutats de l'Estat, com Barcelona, Madrid o València. En els comicis del 2015, el partit taronja no va obtenir representació a Navarra, les Canàries i Castella-la Manxa.

Encara que, ara per ara, desconeix el nombre de candidatures amb què Cs concorrerà als comicis autonòmics i municipals previstos per a aquesta primavera, Villegas calcula que cobriran més del 90% del territori espanyol, enfront del 75% de fa quatre anys, quan van presentar 1.000 candidatures.

"D'aquí al maig continuarem treballant per ser a la major part dels municipis d'Espanya", ha indicat el dirigent taronja.

Política de pactes

Segons Villegas, la política de pactes de Ciutadans passa per tancar acords "des del centre, no des dels extrems", de manera que la prioritat són les aliances amb el PP i amb el PSOE.

"Això seria l'ideal", ha defensat Villegas, que ha deixat clar que no necessàriament ha de governar la llista més votada, sinó "la que tingui més suports". "Els pactes s'han de fer institució per institució perquè cadascuna té les seves necessitats", ha dit.

Tanmateix, el número dos de Ciutadans ha admès que serà "més complicat" arribar a acords amb el PSOE de Pedro Sánchez, a qui ha retret el pacte amb els independentistes.

"Veurem si d'aquí al maig [Sánchez] controla tot el PSOE o hi ha alguns llocs on el PSOE decideix no mirar la radicalitat [en al·lusió als independentistes] sinó al centre", ha comentat Villegas, sense descartar futurs pactes en comunitats amb 'barons' més crítics amb Sánchez com l'Aragó (Javier Lambán) o Castella-la Manxa (Emiliano García Page). Page va proposar il·legalitzar els partits independentistes.

La relació amb Vox

Villegas ha assegurat que en els acords en els quals estigui present Ciutadans, a més de la regeneració democràtica i les polítiques econòmiques i socials que defensa el partit, també hi haurà un compromís amb la unitat d'Espanya. "Això quedarà clar en totes les propostes de pacte que posem sobre a taula, i ja veurem si el PP i el PSOE estan per la feina: uns més pel tema de la regeneració i uns altres més pel tema de l'estructura de l'Estat", ha indicat.

Quan li han preguntat sobre si Cs acceptaria els vots de Vox per governar comunitats o municipis després de les eleccions de maig, Villegas ha respost que no es tracta d'acceptar o no els suports del partit d'Abascal i que el millor exemple és Andalusia, on Cs està treballant per tancar un acord "centrat" amb el PP davant el qual Vox, igual que la resta de partits, haurà de decidir si permet que el projecte tiri endavant o el bloqueja.

Sobre si Vox és pitjor que Libertas, el partit d'extrema dreta amb què Ciutadans es va aliar a les eleccions europees del 2009, Villegas ha recordat que, quan tocava, el seu partit ja va assumir "l'error polític" que va suposar aquell acord, i que Vox ha de decidir quina és la seva posició respecte a Europa.

"Els socis que tenen fins ara no coincideixen amb la idea d'Europa que nosaltres volem", ha dit Villegas, en al·lusió al Reagrupament Nacional (antic Front Nacional) francès de Marine Le Pen amb qui s'emmiralla Vox. I ha afegit que "Ciutadans és més d'arribar a acords per a una llista de europees amb Emmanuel Macron i amb els liberals europeus que de fer-se fotos amb Le Pen i aquells que estan en contra d'Europa. "Aquesta és una de les diferències clares amb Vox", ha afirmat.

stats