Política 09/04/2016

C's s'obre a pactar amb el PP sense Rajoy, però el PSOE manté el veto

Les estratègies dels dos socis es distancien després del moviment d'Iglesias

Dani Sánchez Ugart
2 min
El número 2 del PSOE, César Luena, va instar ahir Podem a triar entre Sánchez i Rajoy.

MadridEls camins de PSOE i Ciutadans comencen a divergir. Tot i mantenir la vigència de l'acord de govern que totes dues formacions van signar al febrer, el moviment del líder de Podem, Pablo Iglesias, de sotmetre a consulta de les bases la postura del partit en una hipotètica investidura ha curtcircuitat la unitat d'acció pràctica que fins ara mantenien els dos socis.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els partits coincideixen a rebre la iniciativa d'Iglesias com el final d'un camí: les negociacions per un govern del canvi semblen impossibles en el nou context. Però mentre el PSOE descarta arribar a acords de govern amb el PP, Ciutadans no amaga la seva voluntat de bastir una majoria parlamentària que aparti Podem i que compti amb la dreta.

El vice secretari general de Ciutadans, José Manuel Villegas, ha demanat aquest diumenge a Mariano Rajoy que abandoni "la pinça" que està fent, segons ell, amb Podem, i que s'assegui "a parlar i a negociar" per evitar unes noves eleccions a Espanya al juny. Villegas ha reiterat que la formació considera que Rajoy no pot liderar un nou govern, i ha afirmat que qualsevol negociació ha de ser per "enriquir" l'acord que ja tenen signat amb el PSOE. És a dir, C's s'inclina per buscar el suport del PP a la investidura de Sánchez, però evita concretar si estaria disposat a un govern tripartit o si només buscarien un acord d'estabilitat parlamentària.

A Ferraz el discurs és diferent. El secretari d'organització del PSOE, César Luena, ha coincidit amb Villegas quan ha acusat Rajoy i Iglesias de fer la "pinça del bloqueig", però ha mantingut el seu veto al PP per arribar a acords de govern. "En els acords per als assumptes d'estat ens hi trobaran sempre, però mai acords per formar govern amb el PP, perquè el PSOE té el compromís amb la majoria social de canviar el PP i canviar Rajoy". És a dir, el partit que lidera Pedro Sánchez es manté ferm en la seva negativa a una gran coalició, malgrat les carabasses d'Iglesias.

Tot i que els socialistes estarien disposats a parlar amb el PP per buscar un suport a la investidura de Sánchez, la seva al·lèrgia als pactes amb els conservadors fa que siguin els que més obertament parlen de l'escenari de noves eleccions. "Els responsables [que hi hagi noves eleccions] seran ells, la pinça del bloqueig i del 'no'", ha asseverat Luena.

stats