Política 30/09/2019

Els Jordis defensen la "noviolència" com la "clau de volta" de la lluita de l'independentisme

En un article conjunt, Sànchez i Cuixart mostren el seu suport als CDR empresonats

Ara
2 min
Cuixart demana "coratge" i no caure en els "paranys de l'Estat", la "ràbia" o la "frustració"

Barcelona"La noviolència és la clau de volta que sosté la nostra causa". A les portes del segon aniversari de l'1-O, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart defensen amb aquestes paraules el referèndum del 2017 i posen en valor la "noviolència" que, asseguren, va permetre "doblegar la decisió de tot un estat de prohibir-nos votar". Així, i davant dels empresonaments de set membres dels CDR i les acusacions de terrorisme, l'expresident de l'ANC i el president d'Òmnium Cultural defensen, en un article conjunt, la "noviolència" com una eina per plantar cara a la "violència de l'Estat" que van suposar, per exemple, les càrregues policials de l'1-O.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En aquest sentit, els Jordis asseguren que no tenen cap problema per denunciar qualsevol tipus de violència, tot i que afirmen que "l'única violència" que s'ha viscut a Catalunya ha estat el 2017. "No tenim cap problema a denunciar una i mil vegades la violència i defensar que l'únic camí per on el sobiranisme ha de seguir transitant és el de la noviolència", afirmen. Així, estan convençuts que "cridar llibertat, [...] exigir l'autodeterminació, desobeir lleis injustes i prohibicions arbitràries, denunciar muntatges policials, defensar les urnes o votar en un referèndum no és violència".

En el text, Sànchez i Cuixart també denuncien que la causa oberta la setmana passada contra nou membres dels CDR es basa en la voluntat de l'Estat de "construir noves causes judicials amb detencions espectaculars i filtracions interessades i falses per bastir un relat criminalitzador contra els detinguts i el moviment sobiranista en general". Per això, tots dos mostren el seu suport als empresonats i els animen a no resignar-se: "Us animem a no resignar-vos, a seguir exigint el que considerem que és just i, sobretot, a mantenir ben viva la flama de totes les nostres legítimes aspiracions nacionals i democràtiques".

Cuixart fa una crida a no caure en els "paranys de l'Estat"

Aquest matí, a més, el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha demanat aquest dilluns "coratge" i no caure "en els paranys de l'Estat, ni en la ràbia o la frustració". En una carta des de la presó de Lledoners als socis de l'entitat, Cuixart ha apostat per aprofitar els "aprenentatges" amb "més compromís, determinació i serenitat que mai".

"Que cadascú de nosaltres vetlli activament per no deixar-nos ningú pel camí. Recordem que la transformació social comença per la transformació personal", afegeix. Així, ha constatat que a les portes de la sentència de l'1-O l'objectiu de l'Estat "segueix sent sembrar la llavor de la por entre la ciutadania i justificar la brutalitat policial de l'1-O". Cuixart ha avisat que si les porres "no van aturar les urnes", la repressió no frenarà l'autodeterminació.

En la missiva, Cuixart ha enviat una abraçada "plena de tendresa" als familiars i els amics dels set CDR empresonats la setmana passada. També ha lamentat que l'Estat "maldi per desacreditar tot un moviment rigorosament no violent i per banalitzar de manera indigna el delicte de terrorisme i les propostes de diàleg". Finalment ha agraït que moltes persones li hagin fet arribar "bons desitjos" pel naixement del seu fill.

stats