Política 07/10/2018

Cuixart demana als partits independentistes que "parlin clar" i posin fi a la "sensació d'improvisació"

El conseller d'Exteriors i candidat d'ERC a l'alcaldia de Barcelona, Ernest Maragall, admet que ni JxCat ni ERC "han estat a l'altura" del moment polític

Acn
3 min
Jordi Cuixart: “L’independentisme comet  un greu error quan creu  que és l’eix central”

BarcelonaEl president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha demanat als partits independentistes que "estiguin a l'altura del moment actual i parlin clar". En una entrevista que avui publica 'El Punt Avui', ha assegurat que "ningú entén la polèmica sobre la suspensió dels diputats", i considera el conflicte (que aquesta setmana va provocar l'ajornament del ple del Parlament) una "mostra de dinàmiques que no porten enlloc". "Cal posar fi a aquesta sensació d'improvisació. És l'hora de l'alta política, en majúscules", ha sentenciat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Els ciutadans d'aquest país, amb el seu compromís insubornable, s'han guanyat el dret de ser tractats amb màxima rigorositat, sinceritat i sentit d'estat", ha asseverat Cuixart, que ha demanat que es recuperin les lleis de caràcter social aprovades pel Parlament i suspeses pel TC.

D'altra banda, i respecte a la seva situació personal, ha assegurat que no acceptarà cap sentència condemnatòria a canvi d'un indult, ja que no es penedeix de res, i que seguirà "lluitant pels drets i les llibertats".

Preguntat sobre si és partidari de l'estratègia d'ERC d'eixamplar la base de l'independentisme, ha afirmat que no el convenç el verb "eixamplar" sinó que s'estima més parlar de "compartir". "Ningú vol ser eixamplat per algú altre. Per això parlem de compartir, que implica escoltar, mantenir una actitud oberta i, sobretot, molta empatia", ha conclòs.

De cara al futur, Cuixart assegura que les mobilitzacions "seran més necessàries i intenses que mai" i que, a més, serà "imprescindible" la "confiança i unitat d'acció entre partits polítics, sindicats, patronals, entitats del tercer sector, etc." Per a Cuixart, "cal una resposta contundent i unitària de la societat catalana".

Pel que fa al govern espanyol, el president d'Òmnium ha dit que "seria un punt de partida interessant" que digués "ben clar que vol treure aquest conflicte polític dels tribunals", a més de retirar tots els recursos del TC contra les lleis socials aprovades pel Parlament. "I, sobretot, que deixi de posar límits al diàleg. S'ha de poder parlar de tot". Per a Cuixart, la de Pedro Sánchez "no sembla una oferta de diàleg sincera i amb voluntat de trobar una solució política al conflicte". El líder d'Òmnium considera que "als del PSOE els fem nosa a la presó" perquè "en la qüestió catalana, i en especial amb referència als presos polític, la seva política és la del pal i la pastanaga: adapten el missatge en funció del públic a qui s'adrecen". "La presó preventiva és una aberració. El millor que podrien fer és assumir-ho sense complexos i actuar en conseqüència", afegeix.

Pel que fa als incidents de la porta del Parlament de dilluns passat, Cuixart considera que no es poden "ni magnificar ni banalitzar, perquè podrien caure en la trampa dels que volen construir la imatge que el moviment sobiranista és violent". "El sobiranisme és genèticament pacifista. Violència és enviar 8.000 policies a atonyinar la població civil perquè vol votar", subratlla.

Maragall reconeix que JxCat i ERC "no han estat a l'altura" aquesta setmana

El conseller d'Acció Exterior de la Generalitat, Ernest Maragall, ha reconegut que JxCat i ERC no han "estat a l'altura" durant aquesta setmana, després de les divergències entre les dues formacions al Parlament pel vot delegat dels diputats suspesos pel TS.

En una entrevista al programa 'Preguntes freqüents' de TV3, Maragall va assegurar ahir a la nit: "Els últims dies no hem estat a l'altura en una circumstància que en si mateixa era exigent i complexa, però això no és suficient per justificar-nos o per dir que no és culpa nostra".

stats