Política 03/08/2020

Cuixart recorre la suspensió del tercer grau i denuncia que s'han vulnerat els seus drets fonamentals

Critica que la Fiscalia pretengui que renunciï al seu dret a declarar-se culpable

Ara
2 min
Jordi Cuixart s'abraça a Marcel Mauri davant la seu d'Òmnium aquest divendres

BarcelonaMoviment de la defensa del president d'Òmnium, Jordi Cuixart, contra la suspensió del tercer grau. Aquest dilluns ha presentat un escrit davant la jutge de vigilància penitenciària reclamant que s'aixequi la suspensió cautelar de la seva semillibertat i pugui tornar a sortir de la presó de Lledoners. Segons l'escrit, la suspensió del tercer grau decretada dimarts passat a petició de la Fiscalia suposa "una nova vulneració flagrant de drets fonamentals".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A més de criticar que el ministeri públic "reinterpreti les normes que fins ara s'havien aplicat" als presos, la defensa de Cuixart –encapçalada per Marina Roig– lamenta que s'estigui vulnerant la llibertat d'expressió del president d'Òmnium. En concret, censura que en el seu recurs la Fiscalia "tergiversi" paraules de Cuixart durant el tercer grau –principalment el seu discurs davant la seu d'Òmnium i l'entrevista que va fer a TV3– per justificar el risc de reiteració delictiva.

"Si el que es pretén és emmudir l’intern sota l’amenaça de no accedir a cap possibilitat de sortida de la presó, aquesta pretensió no té cap possibilitat de prosperar”, assegura l’escrit, que subratlla que Cuixart no ha dit res en les últimes setmanes que no hagués dit ja durant les seves intervencions en el judici davant del Tribunal Suprem. Així, argumenten que sempre ha defensat que seguirà exercint el dret de manifestació, el dret de reunió i la mobilització de la ciutadania, tots drets que, remarquen, estan recollits a la Constitució i als tractats internacionals.

Els lletrats de Cuixart critiquen també que les referències constants en els escrits de la Fiscalia a la necessitat que els presos reconeguin que han comés un delicte suposa de facto pretendre que "renunciïn al seu dret de defensa, al seu dret a no declarar-se culpable i a seguir exercint els drets fonamentals": “El que exigeix el ministeri Fiscal és una limitació intolerable al dret de defensa de Cuixart”, conclouen.

L'escrit carrega també contra la Fiscalia per tenir una "concepció de la dissidència política i social impròpia d’una institució democràtica", i remarquen que dins d'una democràcia "ha de ser possible encabir totes les formes de pensament, inclosa la independència de Catalunya".

stats