Economia, corrupció i Constitució: els eixos del debat de política general al Congrés

El consell de ministres ha aprovat la comunicació de la sessió parlamentària, que es farà l'última setmana de febrer

La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha confirmat aquest divendres que el debat de política general es farà els propers 24 i 25 de febrer al Congrés dels Diputats. L'executiu espanyol ja ha fet arribar a la cambra legislativa els temes sobre els quals versarà el discurs del president espanyol, Mariano Rajoy, en aquest últim debat de la legislatura. L'àmbit econòmic i social, la regeneració democràtica i la Constitució com a marc de convivència, segons ha dit Soraya Sáenz de Santamaría, seran les prioritats de Rajoy, que farà èmfasi en "l'èxit" de les mesures que ha impulsat el seu govern per garantir la recuperació econòmica i la lluita contra la corrupció.

El de finals de febrer serà el seu tercer i últim debat d'aquest tipus (el 2012 Rajoy va decidir no fer-lo). Serà el primer en què les xifres macroeconòmiques somriuen al govern popular i Rajoy aprofitarà per remarcar-ho. "Tenim el bo a 10 anys millor que el 2011, també el deute a tres mesos, la prima de risc controlada i creixem a bon ritme creant ocupació", ha destacat la vicepresidenta espanyola. Un context propici perquè el president de l'executiu espanyol presenti les reformes que el seu govern ha impulsat durant els darrers tres anys com la clau de la sortida de la crisi.

Sáenz de Santamaría ha explicat que Rajoy centrarà el discurs en tres àmbits. El primer, l'econòmic i social, en el qual destacarà "les dificultats ja superades gràcies a les reformes del govern". "Hem passat de ser un país a punt de ser rescatat a tenir una de les millors taxes de creixement, que, a més, ja es tradueix en creació d'ocupació", ha subratllat.

El segon àmbit és el de la regeneració democràtica. El paquet de mesures aprovat pel govern espanyol, amb algunes d'elles a punt de ser aprovades pel Congrés, incorpora "més responsabilitat per als gestors públics, més transparència i més mesures contra la corrupció".

Per últim, Rajoy també inclourà en la llista de prioritats la Constitució. A diferència del PSOE, que pretén reformar-la, el cap de l'executiu estatal la presentarà com "la garantia de convivència" a Espanya. Una referència clara al procés sobiranista català, contra el qual el govern popular sempre ha respost amb la carta magna.