Política 19/04/2011

La comunitat de Madrid podria portar la reclamació del fons de la competitivitat a la justícia

El govern d'Esperanza Aguirre reclama uns 1.000 milions d'euros, menys del que demana Catalunya

Acn/roger Pi
2 min

MadridFonts de la conselleria d'Economia apunten que el Ministeri no ha concedit ni una sola reunió per abordar la qüestió del fons de competitivitat des del setembre del 2010 en què Madrid ja va denunciar que els diners no constaven a cap partida dels pressupostos generals de l'Estat. A hores d'ara, apunten aquestes fonts, les vies ordinàries de reclamació estan "esgotades" i per tant "previsiblement" la qüestió es resoldrà als jutjats.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El conseller d'Economia, Antonio Beteta, va fer el requeriment formal per carta la setmana passada a la vicepresidenta econòmica del govern espanyol, Elena Salgado, conscient que aquest és un litigi que s'arrossega des que el govern espanyol va presentar el projecte dels pressupostos generals del l'Estat per al 2010 i no hi constava aquesta partida. Des d'aleshores, apunten fonts de la conselleria, Madrid ha reclamat aquests diners –uns 1.000 milions d'euros– al Consell de Política Fiscal i Financera sense haver obtingut "cap èxit".

"No han fet res" i per tant, apunten aquestes fonts, el "següent pas" que es planteja fer el govern d'Esperanza Aguirre és anar al Contenciós-Administratiu "perquè ens empari" en una reclamació que consideren "de justícia". Madrid creu que l'executiu espanyol hauria d'haver introduït les bestretes del fons de competitivitat als pressupostos i que no fer-ho suposa un incompliment "flagrant" del principi de lleialtat institucional i sistema de finançament aprovat el 2009.

La de Madrid se suma a la reclamació del govern de la Generalitat, que entén que l'executiu espanyol hauria de transferir a Catalunya 1.450 milions corresponents al fons de competitivitat del 2011, tal com va fer amb quantitats diferents els anys 2009 i 2010. En un comunicat, el conseller d'economia madrileny, Antonio Beteta, afirmava aquest dilluns que aquesta és una reclamació "de totes les comunitats autònomes que el govern espanyol es nega a satisfer".

La reivindicació de Catalunya (i de Madrid) ha rebut el suport explícit del PP estatal. En la seva visita a Catalunya del passat 6 d'abril, el líder dels populars, Mariano Rajoy, va exigir a Zapatero que "compleixi la llei" i pagui el fons de competitivitat. La petició es traslladarà al Senat a través d'una iniciativa que la presidenta del PPC, Alicia Sánchez-Camacho podria registrar aquest mateix dimarts. La seva iniciativa se suma a la del senador d'ERC, Miquel Bofill, que es votarà a la cambra alta dimecres de la setmana que ve.

Beteta també va reclamar aquest dilluns al govern espanyol que compensi de forma "immediata" la Comunitat de Madrid per la rebaixa de la recaptació de les operacions societàries a causa de l'exempció a l'Impost de Transmissions Patrimonials i Actes Jurídics aprovada pel govern espanyol al desembre del 2010. Igual que en el cas del fons de competitivitat, el govern d'Aguirre considera que l'executiu espanyol vulnera la llei de finançament que "en el marc del principi de lleialtat institucional" estableix que cal compensar les CCAA per les polítiques estatals que suposin un augment de la despesa o una reducció dels ingressos.

Madrid ja ha portat a l'Audiència Nacional altres litigis amb el govern espanyol, com per exemple el suposat impagament d'una bestreta de 418 milions compromès a la II Conferència de Presidents que va tenir lloc el 2005 i que, segons va assegurar aleshores Antonio Beteta, el ministeri d'Economia es va negar a transferir de manera "injusta".

stats