Política 17/05/2013

El govern espanyol defensa el dèficit a la carta perquè cal atorgar objectius realistes

Sáenz de Santamaría diu que en la distribució entre autonomies es tindran en compte "criteris econòmics" i es fixaran "xifres que es puguin complir"

Ara
2 min

MadridLa vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha fet aquest divendres una defensa implícita d'un repartiment diferenciat dels objectius de dèficit públic entre les comunitats autònomes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En la roda de premsa posterior al consell de ministres, la vicepresidenta ha insistit que la distribució encara s'ha de definir en un grup de treball entre les comunitats i el ministeri d'Hisenda, però ha deixat clar que no es pot demanar el mateix esforç a tots els territoris, tenint en compte l'àmplia disparitat de resultats l'any passat (des del 0,64% de dèficit que va registrar Extremadura fins al 3,45% passant per l'1,96% de Catalunya). "Vull posar de manifest que cal tenir en compte criteris econòmics [en el repartiment]. Cal veure molt bé com podem assolir un objectiu final, complir amb els objectius, buscant la màxima credibilitat en el compliment i amb metes que siguem capaços de comprometre'ns a complir", ha afirmat. I ha afegit: "Al govern li correspon fomentar el diàleg perquè primi l'interès general, que és fer unes bones xifres. Unes xifres que es puguin complir".

D'altra banda, Sáenz de Santamaría ha tret importància -com va fer dijous el president espanyol, Mariano Rajoy- a la rebel·lió dels 'barons' del PP de les comunitats que van complir l'objectiu de dèficit el 2012 (que era de l'1,5%) contra aquesta distribució a la carta, que beneficiaria Catalunya però també territoris governats per els conservadors, com el País Valencià o Múrcia. Ha insistit que l'executiu té la "voluntat" d'abordar la distribució amb les autonomies i "treballar per buscar un acord". En aquest sentit, ha agraït el "to constructiu" del PSOE en el debat sobre el dèficit asimètric i ha deixat anar, un possible dard als 'barons' del PP: "Hi hauríem de treballar tots junts".

En la distribució asimètrica dels topalls de dèficit, es tindrà en compte la situació econòmica de cada autonomia, el seu pes sobre el PIB, capacitat de finançament i punt de partida previ. Així, el conjunt dels territoris hauran de tancar l'any amb una mitjana de l'1,2% però algunes autonomies tindran objectius per sobre i sota d'aquesta xifra. La polèmica recau en el fet que els territoris que van reduir l'any passat el seu saldo negatiu per sota de la meta de l'1,5% no podran tenir un objectiu superior al dèficit registrat el 2012. És a dir, Extremadura no podrà tenir un topall de dèficit més alt que el 0,64%, amb què va tancar l'any. A més, no hi haurà cap premi concret per a les comunitats que van fer els deures l'any passat.

stats