Política 30/01/2013

Catalunya no haurà de limitar la seva acció exterior malgrat haver superat l'objectiu de dèficit

El ministre Margallo ha explicat que el govern espanyol ha desestimat aquesta opció en la futura llei exterior

Joan Faus
1 min

MadridEl ministre d'Afers Exteriors, José Manuel García-Margallo, ha negat aquest dimecres que la llei d'acció exterior que prepara el govern espanyol obligarà les comunitats autònomes que no hagin complert l'objectiu de dèficit a limitar l'expansió de la seva diplomàcia. Cal recordar que Catalunya va superar el 2012 en vuit dècimes l'objectiu de dèficit públic establert, que era de l'1,5% del PIB.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En resposta a una pregunta de CiU en el ple del Congrés de Diputats, Margallo ha afirmat que la futura legislació "no condiciona" el compliment del dèficit a la inversió en acció exterior d'una comunitat autònoma i que serà cada autonomia la que decidirà com prioritzar les seves despeses. Tot i així, ha admès que en esborranys anteriors de la llei -ha dit que ara s'està treballant en el número 25- sí que es va "pensar" en aquesta possibilitat. I ha afegit: "Em va semblar raonable que una comunitat que incompleix els objectius comenci a limitar determinades accions que poden semblar supèrflues, però com que crec en l'autonomia, serà el govern autònom el que decideixi si les seves prioritats són tancar ambulatoris, televisions o representacions a l'exterior".

Tot i així, el ministre ha tornat a fer una "invitació" a les comunitats autònomes a incorporar les seves delegacions diplomàtiques dintre de els ambaixades espanyoles perquè serà "més econòmic i eficaç". En resposta a una interpel·lació d'ERC, Margallo ha insistit que l'objectiu d'aquesta proposta no és "limitar, tutelar o controlar" les comunitats sinó "col·laborar i coordinar esforços".

stats