Política 25/07/2013

La Diputació de Barcelona s'adhereix al Pacte Nacional pel Dret a Decidir

La proposta ha tingut el suport de CiU, ICV i ERC i els vots en contra de PSC i PP

Acn
2 min

BarcelonaEl ple de la Diputació de Barcelona s'ha adherit aquest dijous al Pacte Nacional pel Dret a Decidir, amb els vots favorables dels grups proposants CIU, ICV i ERC, i els vots contraris dels diputats del PSC i del PP.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El text aprovat expressa la voluntat d'adherir-se al pacte constituït el 26 de juny al Parlament de Catalunya per facilitar la participació de la societat civil en el procés cap a la celebració d'una consulta sobre el futur polític de Catalunya.

Des de CiU i ERC s'admet que la consulta "potser no és legal", en paraules del portaveu convergent Joan Carles Garcia Cañizares, però "és sinònim de democràcia", segons el parer del republicà Jordi Portabella. Garcia Cañizares ha admès que fer una consulta "potser no és legal" però ha afegit que "sí que és legítim" i ha explicat que "la legitimitat que els ciutadans d'un poble decideixin el seu futur ha d'estar per damunt de qualsevol qüestió legal". De la seva banda el republicà Portabella, ha afegit que la consulta "és sinònim de democràcia".

Finalment, el portaveu d'ICV, Alex Mañas, ha fet referència al segon punt de l'acord que proposa "promoure que els municipis i les entitats, associacions i agents econòmics de les comarques de Barcelona se sumin també a aquest procés democràtic de l'exercici al dret a decidir".

En el mateix Ple s'han presentat sis mocions més, cinc de les quals han prosperat. La moció presentada per CIU i PSC a favor del manteniment dels serveis socials de proximitat s'ha aprovat amb el vot contrari del PP. La moció proposada per CIU, ICV i ERC que rebutja l'avantprojecte de llei de racionalització i sostenibilitat de l'administració local en el cas que s'aprovi i s'apliqui a Catalunya, s'ha aprovat amb el vot contrari del PP.

També ha prosperat la moció presentada per CIU, ICV i ERC de rebuig al projecte de Llei de garantia de la Unitat de Mercat, amb el vot contrari del PP. Aquest mateix grup s'ha abstingut en la moció sobre la defensa de l'esport amateur català presentada per CIU i PSC. La moció presentada per ICV per crear una comissió de treball per analitzar l'equiparació de condicions laborals de l'ORGT no ha prosperat pels vots en contra de CIU i PP.

Finalment s'ha aprovat una moció d'urgència presentada pel PP manifestant el rebuig a les declaracions de l'iman de Ceuta Malik Ibn Benaisa contràries als principis de llibertat i d'igualtat de les dones. ERC i ICV s'han abstingut i PSC i CIU han votat a favor.

stats