Política 12/05/2018

Arrimadas, a Torra: "Vostè no ha vingut aquí a dirigir un Govern, ha vingut a dirigir un CDR"

La líder de Ciutadans retreu al candidat a la presidència que no hagi parlat de temes socials i econòmics en el seu discurs

Anna Mascaró
2 min

BarcelonaLa líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha centrat la contestació al discurs d'investidura de Quim Torra a perfilar-lo com un president que provocaria, al seu entendre, "més confrontació" social. "Jo entenc i respecto que hi ha milions de catalans que tenen la seva visió", ha afirmat la cap de l'oposició: "Vostè entén que hi ha més de la meitat de catalans que pensen que són vostès els que han trepitjat els seus drets i no l'Estat?", ha sentenciat Arrimadas. "Vostè no ha vingut aquí a dirigir un Govern, ha vingut a dirigir un CDR", ha lamentat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La líder de Ciutadans ha arrencat la seva intervenció recuperant els polèmics tuits que el candidat va fer el 2012 sobre els "espanyols", pels quals es va haver de disculpar ahir. "Qualsevol persona que hagués dit això contra qualsevol raça no podria asseure's en aquest Parlament per ser investit", ha lamentat: "M'encarregaré personalment que a Europa sàpiguen com pensa el que pot ser –ja ho veurem, senyors de la CUP– president de la Generalitat". "No sé si aconseguirà ser el president de la Generalitat de Catalunya, però sí que sé que vostè no podrà ser mai el president de tots els catalans", ha etzibat Arrimadas al candidat.

En el seu torn de rèplica, Torra ha tornat a demanar disculpes des de l'hemicicle: "Lamento si algú es va sentir ofès, ho dic sincerament, i avui, públicament, ho reitero". No obstant això, el candidat ha retret a Arrimadas una crítica feta a Oriol Junqueras, sobre un article en què afirmava que els catalans s'assemblen més als francesos que als espanyols. "No es pot defensar, és a la presó", ha afirmat.

Així, la líder de Ciutadans ha enumerat una sèrie de temes que ha trobat a faltar en el discurs de Torra, com el seu projecte contra la pobresa, el deute, les llistes d'espera, altres temes socials i el medi ambient. "Només li interessa la independència", ha sentenciat. Arrimadas ha fet especial èmfasi en el "model d'èxit" educatiu: "Vostè creu que és un model d'èxit que els graduats superiors no puguin acreditar el B2 d'anglès" o que "Catalunya sigui la comunitat on la renda dels pares influeix més en els resultats dels fills?", ha insistit. "Suposo que com que vostè considera l'educació un model d'èxit, no la canviarà", ha afirmat.

La cap de l'oposició ha apostat per fer un "pacte pels temes socials": "Centrem-nos en el que ens uneix. Parlem d'infraestructures, educació, dependència". "Fins a 2.500 empreses han acabat tots els tràmits per marxar de Catalunya", ha assegurat Arrimadas: "Té algun pla perquè tornin?" "Vostès no volen que s'acabi el 155 perquè no tenen cap resposta a les preguntes que he plantejat sobre temes socials i econòmics", ha etzibat.

Torra ha respost més endavant a Arrimadas i li ha assegurat que, malgrat l'aposta pel diàleg, l'independentisme "no es rendirà mai". "Aquest Parlament, la legislatura passada va anar de parlar, de debatre, de dialogar entre nosaltres", ha assegurat: "La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, per permetre un debat és avui a la presó. Si demanem diàleg, demanem-lo amb totes les conseqüències". "I es pensa que nosaltres sí que ens rendirem?", ha respost a continuació Arrimadas: "No ens cansarem mai".

stats