Política 24/01/2019

El Parlament acorda tramitar la modificació de llei de la CCMA per unanimitat

Cs s'havia desmarcat amb una altra proposta pròpia però finalment la retira per falta de suport

Anna Mascaró / Núria Orriols
3 min
El moment de la votació al Parlament

BarcelonaEl ple del Parlament ha acordat aquest dijous per unanimitat tramitar la modificació de la llei de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA). El debat, doncs, seguirà en la comissió en què els grups parlamentaris intentaran arribar a un consens. Finalment Ciutadans ha acceptat sumar-se al consens dels grups, malgrat que en un inici havia presentat una proposta pròpia per a la "despolitització" dels mitjans. La formació d'Inés Arrimadas s'ha quedat sola i, per falta de suport, ha decidit retirar el seu text a última hora. Serà en el debat en la comissió que presentarà esmenes a la proposició de la resta de grups.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El debat ha començat amb les crítiques de la formació taronja, per part del diputat David Mejías. "TV3 manipula cada dia, tristament", ha dit el diputat David Mejía, encarregat de presentar la iniciativa. "Als programes de debat polític la proporció de tertulians separatistes o processistes no té res a veure amb la de la societat catalana", ha afirmat. En aquest sentit, Cs ha exigit "l'elaboració d'un contracte programa" per donar "seguretat" i "estabilitat financera" a la CCMA. "Quins són els continguts específics, quina és la programació de la CCMA? No ho tenim", es pregunta el diputat. "Despolititzar és sinònim de pluralitat, d'objectivitat", ha insistit, i ha reclamat "l'elecció d'un concurs públic per escollir els òrgans de govern de la direcció de la CCMA. També la diputada del PP Andrea Levy ha demanat "neutralitat", batejant la televisió pública de Catalunya com a "tele Procés".

El socialista David Pérez ha proposat al seu torn que Cs retiri la seva proposta i convertir-la en esmenes per poder-les votar individualment i davant "la necessitat de consens" en aquesta matèria –la via per la qual finalment ha optat Cs–. Per exemple, el PSC està a favor de la triar de la cúpula de la CCMA per mitjà de concurs públic i ho proposarà durant el debat en comissió. En la mateixa línia s'ha expressat la diputada dels comuns Marta Ribas: "La voluntat de posar-se una medalla no té sentit. Retirin la llei i traslladin-la a la que té el consens de tots els grups via esmenes", ha conclòs.

JxCat i ERC han anat més enllà i han presentat una esmena a la totalitat a la iniciativa de Cs, mentre que la CUP s'hi ha oposat frontalment. El republicà Gerard Gómez ha recordat que tots els grups estaven treballant en una proposta consensuada i ha recriminat Cs que s'hagi desmarcat de la resta de formacions polítiques. A més, ha criticat el seu mode "restrictiu" sobre les vinculacions de militància sindical o política, fins i tot per part de familiars, dels professionals candidats a gestionar la CCMA. També ha recordat que la formació taronja va votar a Extremadura aplicar un altre cop el 155 a Catalunya.

La diputada cupaire Natàlia Sànchez ha insistit en el mateix sentit i ha dit que "no acceptarà que Cs faci afirmacions irrespectuoses sinó que insisteixi en desprestigiar els professionals, principis bàsics internacionals de l'ètica periodística". També ha retret al PSC que en la comissió parlamentària s'encomanés del rol de Cs preguntant sobre les nadales que van cantar els treballadors de Catalunya Ràdio en un dinar privat que tenien relació amb els presos polítics.

El diputat de JxCat Pep Riera ha qualificat d'"inadmissible" el preàmbul de la proposició de llei de Ciutadans, que parla dels mitjans públics com a "instruments d'agitació i propaganda seva". "Però si això ho fan vostès!", ha reblat Riera. "Vostès pinten TV3 així per guanyar vots a Espanya i governar amb Vox a Andalusia", ha conclòs. "Preferirien que els mitjans públics catalans no existissin", ha afegit.

Finalment, Cs ha rectificat i ha decidit retirar la proposta per fer les seves esmenes en comissió.

stats