Política 04/05/2018

El govern espanyol desmenteix Urkullu i descarta una "modificació en la política penitenciària" per la fi d'ETA

Rajoy diu que l'Estat "sap fer front a aquells que d'una manera o altra volen trencar la convivència"

Dani Sánchez Ugart
2 min
Mariano Rajoy / REUTERS

MadridEl president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha fet aquest divendres des de la Moncloa una declaració institucional després de l'anunci de dissolució d'ETA, en paral·lel a l'acte celebrat a Kanbo en què l'organització fa evident la seva fi. El president espanyol ha anunciat que reunirà en els pròxims dies els integrants del pacte antiterrorista, però ha anticipat que no hi haurà contrapartides a la dissolució.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En la mateixa línia de dijous, Rajoy ha centrat la seva resposta a la dissolució deixant clar que no hi haurà cap contrapartida a la ja ex organització armada i posant el focus en les víctimes, que són, segons ell, les "autèntiques protagonistes". "Els devem un homenatge", ha asseverat, abans d'afirmar que "avui quan ETA per fi anuncia la seva desaparició és obligat que el nostre primer pensament sigui per les víctimes". Mentrestant, el portaveu de l'executiu, Íñigo Méndez de Vigo, ha deixat clar que no hi haurà cap modificació de la política penitenciària, i per tant no s'acostaran presos, tot i les declaracions del lehendakari, Iñigo Urkullu, que va afirmar que Rajoy era "sensible" a canvis en aquesta política.

El president espanyol ha tingut un record per a la Corona i a les forces de seguretat de l'Estat, que han estat "determinants" en la derrota d'ETA, i ha aclarit que "avui no és un dia de celebració, és un dia d'homenatge als que ja no són amb nosaltres. Desapareix ETA però no desapareix el dolor que tants cops ha sembrat".

En canvi, ha dit, sí que és moment de "sentir-nos orgullosos com a país" i de "reconeixe'ns com una gran nació que va ser capaç de superar moments de gran dificultat", a més de "sentir-nos membres actius d'una comunitat que sap afrontar aquells que d'una manera o altra volen trencar la convivència"

El president espanyol ha afirmat que "avui ETA ha reconegut per fi que tota la seva història ha sigut un fracàs", i ha deixat clar de nou que no aconseguiran "res" a canvi de la seva desaparició perquè "no els devem res ni els hem d'agrair res": "Els seus delictes es continuaran jutjant i, en tot cas, condemnant. I les condemnes es continuaran complint. No hi haurà ni hi ha hagut impunitat".

stats