Política 16/12/2020

Aragonès fa un balanç "positiu" de la legislatura i treu pit de l'aprovació dels pressupostos del 2020

L'oposició carrega contra la gestió de la crisi sanitària i econòmica

Núria Orriols / Quim Bertomeu
3 min
Pere Aragonès i Carlos Carrizosa aquest dimecres al Parlament

Aquest dimecres ha estat l’últim dia que el govern de la Generalitat, amb la composició actual, s'ha sotmès a la sessió de control del Parlament. A partir de la setmana que ve, el 22 de desembre, la cambra catalana es dissoldrà de forma automàtica per la convocatòria electoral del 14 de febrer, de manera que aquesta ha estat l'última sessió en què el vicepresident, Pere Aragonès, i la resta de consellers han respost a les preguntes de l'oposició. Després de tres anys de mandat, la majoria de grups han carregat contra l'acció de l'executiu, mentre que Aragonès i la portaveu del Govern, Meritxell Budó, han volgut fer un balanç "positiu" del mandat de la legislatura malgrat les dificultats per les "ingerències" del Tribunal Suprem –han dit– i la lluita contra la pandèmia.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aragonès ha tret pit, sobretot, de l'aprovació dels pressupostos del 2020, que el Govern va pactar amb els comuns. Ha assegurat que gràcies a la llum verda dels comptes –que estaven prorrogats des del 2017–, l'executiu ha tingut "més eines" per afrontar la situació creada pel coronavirus. "Ha sigut una eina imprescindible per tenir una base per actuar en temps de pandèmia i posar al dia les polítiques socials i econòmiques", ha afirmat el vicepresident, que també ha remarcat les desenes de decrets que ha aprovat l'executiu per restringir la interacció social per plantar cara a la pandèmia.

El vicepresident –que és el candidat d'Esquerra a la presidència– ha fixat la pròxima legislatura com la de la "reconstrucció" i la d'"avançar cap a la República Catalana", tot i que no ha concretat com ni quin és el seu pla. En tot cas, ha fet una defensa de "la gestió del mentrestant" –en al·lusió a l'argument que ha fet servir ERC per aprovar els pressupostos de l'Estat– i l'ha posat d'"exemple" de com es gestionaria una eventual República Catalana. "Tot l'independentisme té l'obligació de gestionar el mentrestant", ha afegit Sergi Sabrià, president del grup republicà, en la seva intervenció en referència a les crítiques de JxCat pel pacte amb el PSOE.

Després de la intervenció d'Aragonès, l'oposició ha fet el diagnòstic contrari. Carlos Carrizosa (Cs), Jéssica Albiach (comuns) i Miquel Iceta (PSC) han criticat l'executiu per una "mala gestió" de la pandèmia i per no haver fet front, a parer seu, a les conseqüències econòmiques i socials de la crisi sanitària. Per a Albiach hi ha hagut "manca d'autocrítca" i una situació en què JxCat i Esquerra s'han barallat "constantment": "Han anat d'improvisació en improvisació fins al bloqueig final". Tot i això, Albiach, candidata a les eleccions per als comuns, ha estès la mà als republicans de cara al futur Govern, instant-los a no governar amb JxCat. "Evitem que governi el partit que considera que la meitat dels catalans són colons", ha afirmat.

Els socialistes han seguit la línia dels comuns, retraient a Aragonès falta d'entesa amb l'oposició durant tota la legislatura. D'acord amb Iceta, el president Quim Torra –a qui ha reivindicat Aragonès al denunciar la seva inhabilitació– va imposar una "estratègia de confrontació" que ha "dividit" els catalans. Un balanç que ha endurit encara més Carrizosa (Cs), acusant l'executiu de "corrupció" i de "tapar els problemes amb l'estelada". De fet, el partit taronja no només ha disparat contra la Generalitat sinó també contra el PSC, el seu principal rival el 14-F, acusant-lo de "tebiesa" amb l'independentisme perquè, ha dit, té pactat un tripartit amb els comuns i Esquerra.

Hi haurà eleccions?

Un dels dubtes que sobrevola la política catalana és si les eleccions es podran fer el 14 de febrer malgrat la pandèmia. Alguns grups ho posen en dubte, ja que consideren que si hi ha una tercera onada serà difícil convocar els catalans a les urnes. Per al líder dels populars catalans, Alejandro Fernández, la Generalitat no és clara en aquest tema i ha demanat que digui les coses "sense embuts". Aragonès ha intentat esvair dubtes sobre la convocatòria electoral i ha garantit que no està en qüestió: "El dia 22 [de desembre] signaré el decreta de convocatòria".

El ple, que va començar dilluns amb un monogràfic sol·licitat per Ciutadans sobre la corrupció, segueix després de la sessió de control amb una compareixença del mateix Aragonès per informar sobre les mesures per contenir el coronavirus. També ho faran la consellera de Salut, Alba Vergés, i el conseller d'Interior, Miquel Sàmper. Ahir el Govern va advertir que la tendència de la pandèmia ha empitjorat i es planteja revisar el pla de Nadal, de manera que podrien avançar alguna decisió en aquesta línia.

stats